Hallandsposten

Beslut om kryptering togs trots nej

- TT

Rikspolisc­hef Dan Eliasson trotsade Försvarsma­kten och använde en kryptering­smetod som inte var godkänd, rapportera­r Ekot. Men enligt Polisen är det inte alls Försvaret som ska godkänna myndighete­ns kryptering­slösningar.

Dan Eliasson ska ha fattat beslutet ett halvår efter det att Försvarsma­kten meddelat Polisen att det inte var tillåtet att använda en kryptering­smetod som inte var godkänd av Försvaret, enligt Ekot.

Flera experter som Ekot talat med anser att Eliasson inte hade rätt att ta beslutet. PATRIK FÄLTSTRÖM

– Att Försvarsma­kten så pass tydligt har sagt ifrån till Polisen bara några månader innan, och sedan tar Eliasson ändå ett sådant beslut några månader senare, det är verkligen uppenbart underligt, säger It-säkerhetse­xperten Patrik Fältström.

POLISEN FRÅGADE Försvarsma­kten i augusti 2014 om att få använda sig av en kryptering som inte var godkänd av Försvaret, för att göra backup av ett It-system. Svaret från Försvarsma­kten var ett tydligt nej.

Bara några månader senare, när Polismyndi­gheten skulle ta hjälp för support och underhåll av lönesystem, valdes ändå en egen kryptering.

– Jag är helt fascinerad över just det. Att man kan få ett ”nej” och sen ändå fortsätta att ha idéer om hur de ska göra för att få undan det här nejet. Det är bara att ta Försvarets ”nej” och förstå att man inte kan göra så. Punkt, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universite­t.

”Att Försvarsma­kten så pass tydligt har sagt ifrån till Polisen bara några månader innan, och sedan tar Eliasson ändå ett sådant beslut några månader senare, det är verkligen uppenbart underligt.”

POLISEN SKRIVER i en kommentar på sin hemsida att Ekots uppgifter om att de agerat i strid med säkerhetss­kyddsföror­dningen bygger på en felaktig tolkning av dokument och uppgifter.

”Försvarsma­kten är inte den instans som godkänner polisens användning av tekniska lösningar eller kryptering­slösningar. Försvarsma­kten tar fram tekniska lösningar för överföring av hemliga uppgifter i datanät utanför myndighete­rs kontroll och ger i övrigt vägledning och råd”, säger Tomas Landeström, chef för Polismyndi­ghetens It-avdelning, enligt hemsidan.

Han säger också att de tekniska lösningar som rikspolisc­hefen fattat beslut om inte handlar om datanät som Polisen inte har kontroll över.

It-säkerhetse­xpert

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden