Hallandsposten

”Ett förbud skulle vara dödsstöten”

ÖSTERSJÖN: DET BLIR TROLIGTVIS INGET ÅLFISKEFÖR­BUD NÄSTA ÅR

-

Det svenska ålfisket i Östersjön hotas av ett fiskestopp nästa år. Regeringen tror dock att det verkar osannolikt att EU inför ett förbud. ”Helt underbart”, säger ålfiskaren Sven-erik Tenghagen.

Eu-kommission­en har föreslagit att ett fiskestopp av ål i Östersjön införs till nästa år. Inför det avgörande ministermö­tet den 9 oktober har dock Sveriges regering gett upp om att få med andra Eu-länder på ett kvotpaket för fisket i Östersjön där också ett ålfiskeför­bud finns med. Det finns inga utsikter att få med ett förbud i en slutkompro­miss, även om Eu-kommission­en har föreslagit det inför mötet.

– Sverige i dag är det enda land som driver ålfiskeför­bud, inget annat land gör det, säger landsbygds­minister Sven-erik Bucht (S) efter ett samråd med riksdagens Eu-nämnd.

Bucht uppger att Sverige riktar in sig på att få till en så bra kompromiss som möjligt, utan ålfiskeför­bud och understryk­er hur viktigt det är att man är ”förhandlin­gsbar”.

– Om man driver plakatpoli­tik som vänstern gör och röstar bara för ålfiskeför­bud kommer ingen att ta tillvara torskens intressen där kvoterna behöver sänkas, ingen kommer att kunna ta laxens parti för att sänka de kvoterna. Det är därför Sverige vill vara förhandlin­gsbart, säger Bucht.

ETT FÖRBUD SKULLE vara ”dödsstöten” för ålfisket, säger fiskaren Sven-erik Tenghagen på Österlen. Nu gläds han åt beskedet att det föreslagna stoppet troligtvis inte kommer att klubbas igenom.

– Det har varit en jäkla oro sedan i somras och det är helt underbart att det verkar bli så här. Det är väldigt viktigt för framtiden, säger Tenghagen och fortsätter:

– Jag har varit nerlusad med telefonsam­tal från alla unga som sysslar med fisket. Det finns en oro för investerin­gar för framtiden nu när vi är i oktober och i slutfasen av fisket. Vad ska man göra med de skador som uppstått och de arrenden man har? Så visst är det här glädjande.

ÅLEN ÄR EN akut hotad art och beståndet i Europa har minskat med 90 procent sedan 1950-talet. Men ett fiskestopp i Östersjön påverkar sannolikt inte beståndets storlek på något avgörande sätt, framhåller Håkan Wickström, forskare vid institutio­nen för akvatiska resurser på Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU).

– Visst rör det sig om många ton

 ??  ?? KAN TVINGAS BYTA BRANSCH. Ålfiskaren Sven-erik Tenghagen (till höger) och hans medarbetar­e Marek Wesniewski ålfiskare i egen regi i 25 år, men ser ingen framtid för sitt fiske om det blir ett fiskestopp av ålen i Östersjön nästa år.
KAN TVINGAS BYTA BRANSCH. Ålfiskaren Sven-erik Tenghagen (till höger) och hans medarbetar­e Marek Wesniewski ålfiskare i egen regi i 25 år, men ser ingen framtid för sitt fiske om det blir ett fiskestopp av ålen i Östersjön nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden