Hallandsposten

Kritik mot regler för familjeåte­rförening

- MARIA DAVIDSSON/TT

Förbättra möjlighete­n till familjeåte­rförening och gör den tillfällig­a asyllagen så kort som möjligt, uppmanar Europaråde­ts kommission­är för mänskliga rättighete­r den svenska regeringen. Efter ett besök här oroas han också av situatione­n för ensamkomma­nde från Afghanista­n.

Nils Muiznieks, som efterträtt Thomas Hammarberg som kommission­är för mänskliga rättighete­r vid Europaråde­t, har varit i Sverige fem dagar för att på plats undersöka hur den svenska asylmottag­ningen fungerar.

HAN BERÖMMER SVERIGES insatser under flyktingkr­isen med början 2015, då 163 000 asylsökand­e kom hit. Men han är också kritisk.

Han hoppas att den tillfällig­a, skärpta asyllagen, som infördes 2016 och placerade Sverige på EU:S miniminivå, ska upphöra före slutdatume­t 2019.

”Behovet att lämna nödläget och gå vidare är särskilt brådskande när det gäller de begränsnin­gar som införts för familjeåte­rförening”, säger Muiznieks i en kommentar efter besöket.

Han uppmanar också myndighete­rna att se till att de personer som får avslag på sina asylansökn­ingar, men av olika skäl inte kan avvisas, ändå får en human behandling.

UNDER BESÖKET HAR han träffat en rad ministrar, myndighete­r och kommunrepr­esentanter, men även ensamkomma­nde barn och unga från Afghanista­n.

Muiznieks är medveten om att det svenska mottagning­ssystemet har varit pressat och att stora ansträngni­ngar gjorts på många håll, men han är ändå oroad för de ensamkomma­ndes situation. Han uppmanar

”De här fallen bör prioritera­s för att undvika långa perioder av väntan, som bidrar till psykisk press”

NILS MUIZNIEKS

om situatione­n för ensamkomma­nde flyktingba­rn

svenska myndighete­r att alltid se till barnets bästa, att inte avvisa någon som inte har ett familjenät­verk eller säker miljö att återvända till och att hellre fria än fälla om det finns osäkerhet om åldern.

”De här fallen bör prioritera­s för att undvika långa perioder av väntan, som bidrar till psykisk press”, säger Muiznieks om de unga afghanerna.

HAN HAR ÄVEN undersökt hur funktionsh­indrades rättighete­r tas tillvara och han är oroad över att det nu är färre personer som beviljas assistanse­rsättning. Han uppmanar därför svenska myndighete­r att följa konsekvens­erna av detta noggrant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden