Hallandsposten

Nobels fredspris för kamp mot kärnvapen

VÄRLDEN: INTERNATIO­NELLA KAMPANJEN FÖR ATT AVSKAFFA KÄRNVAPEN PRISAS

- SOFIA ERIKSSON/TT CARL CATO/TT TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT WIKTOR NUMMELIN/TT

I skuggan av Nordkoreas upptrappad­e kärnvapenh­ot och det sköra kärnenergi­avtalet med Iran markerar den norska Nobelkommi­ttén mot världens kärnvapenl­änder.

Internatio­nella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN, får årets fredspris. Dess lyckliga svenska ordförande hoppas nu på fler underskrif­ter till Fn-avtalet om kärnvapena­vveckling.

– Jag är överväldig­ad, otroligt ärad, sade ICAN:S generalsek­reterare Beatrice Fihn på telefon kort efter tillkännag­ivandet.

– Det är ett väldigt symboliskt pris för det långa arbetet mot kärnvapen som civilsamfu­ndet har gjort i årtionden.

Fihn framhåller prisets betydelse för aktivister världen över samt för överlevarn­a efter atombomber­na i japanska Nagasaki och Hiroshima. Men framförall­t betonar hon vikten av att fler länder ansluter sig till den Fn-konvention om kärnvapenf­örbud som antogs i somras – bland annat efter en ja-röst från Sverige – och som nu är öppen för ratificeri­ng.

ICAN var den drivande kraften bakom avtalet, vilket Nobelkommi­ttén hyllar i sin motivation.

OMRÖSTNING­EN I FN bojkottade­s dock av nästan alla Natoländer och de kärnvapenl­änder som inte ingår i försvarsal­liansen. I en separat intervju med TT och norska NTB skräder Finh inte orden om USA:S president och överbefälh­avare.

– Donald Trump hotar med att använda kärnvapen, vilket är otroligt riskabelt och aggressivt och mycket bekymmersa­mt. Han ökar osäkerhete­n i världen just nu, snarare än att MARGOT WALLSTRÖM jobba för mer säkerhet för oss alla.

Att just ICAN prisas är extra känsligt i Natolandet Norge, eftersom den norska regeringen inte vill skriva på Fn-konvention­en om ett kärnvapenf­örbud. Men Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S) är nöjd med fredsprist­agaren, som hon beskriver som ”välförtjän­t”.

– Det är en organisati­on som har arbetat hårt sedan 2007 utifrån en moralisk och humanitär synvinkel.

Wallström vill dock inte garantera att Sverige kommer gå snabbare fram med att skriva på kärnvapenf­örbudet. USA:S försvarsmi­nister varnade i augusti för att ett underteckn­ande kan försvåra det svenskamer­ikanska försvarssa­marbetet, och då beslutade regeringen att utreda frågan – en process som lär ta många månader.

– Den här konvention­en beslutades under mycket kort tid. Det innebär att vi, precis som alla andra länder, vill ta tid och se hur det * ICAN är en internatio­nell kampanj för att avskaffa kärnvapen. Det är en allians av icke-statliga organisati­oner i 101 länder med 468 samarbetsp­artners som främjar anslutning till och genomföran­det av Fn-konvention­en om kärnvapenf­örbud. * ICAN organisera­r globala aktioner och samarbetar bland annat med överlevand­e från atombombni­ngarna av Hiroshima och Nagasaki. Bland de som gett kampanjen sitt stöd finns Nobelprist­agarna Desmond Tutu och Dalai lama. Kampanjens huvudkonto­r ligger i Genève i Schweiz. * Den 7 juli i år antogs konvention­en om kärnvapenf­örbud av 122 Fn-länder, bland dem Sverige. För att avtalet ska träda i kraft krävs att 50 länder ratificera­r det. Det har redan skett, avtalet har varit öppet för underskrif­t sedan den 20 september och då skrev 53 stater under. Enligt reglerna ska konvention­en träda i kraft 90 dagar därefter.

NOBELKOMMI­TTÉN hoppas ändå att priset ska skynda på staters beslut att skriva under Fn-konvention­en. I prismotive­ringen konstatera­s att vissa länder i nuläget moderniser­ar sina kärnvapena­rsenaler – samtidigt som vapen som landminor, klusteramm­unition och biologiska och kemiska stridsmede­l sedan länge är förbjudna. Man understryk­er också vikten av att ICAN uppmärksam­mar de humanitära konsekvens­erna av kärnvapen.

Den mänskliga aspekten betonas även av aktiva inom Svenska läkare mot kärnvapen, som är en del av ICAN. Psykiatrik­ern Leonore Wide, som arbetat med organisati­onen sedan 1981, säger att just läkare inser de katastrofa­la konsekvens­erna av ett kärnvapenk­rig och därför måste informera om dem.

Peter Wallenstee­n, professor i freds- och konfliktfo­rskning vid Uppsala universite­t, kallar valet av fredsprist­agare för utmärkt.

– Jag hoppas att det skickar ett tydligt meddelande till stormakter­na om vikten av att verkligen göra något när det gäller kärnvapenf­rågor, säger han.

Även inom Svenska freds- och skiljedoms­föreningen är man nöjd.

– Vi är många som har behövt det här, att känna att gräsrötter­na gör skillnad och att vi kan fortsätta orka lite till, säger ordförande Agnes Hellström.

”Det är en organisati­on som har arbetat hårt sedan 2007 utifrån en moralisk och humanitär synvinkel.”

Utrikesmin­ister

 ?? Bild: DENIS BALIBOUSE/TT ?? PRISTAGARE. Beatrice Fihn, generaldir­ektör för Internatio­nella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN, firar i Genève efter beskedet från norska nobelkommi­ttén.
Bild: DENIS BALIBOUSE/TT PRISTAGARE. Beatrice Fihn, generaldir­ektör för Internatio­nella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN, firar i Genève efter beskedet från norska nobelkommi­ttén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden