Hallandsposten

Burkaförbu­d kan bli verklighet

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT PONTUS AHLKVIST/TT

Danmark kan snart få ett förbud mot att bära burka. Det står klart sedan flera partier har uttryckt sitt stöd för ett sådant förslag från Dansk Folkeparti.

”Det kommer ett maskerings­förbud i Danmark. Så är det”, skriver utrikesmin­ister Anders Samuelsen från Liberal Alliance på Facebook.

Populistpa­rtiet Dansk Folkeparti (DF), ett stödparti till den danska högerreger­ingen, har tidigare fått stöd av Socialdemo­kraterna för sitt förslag. Under fredagen meddelade även regerande Venstre med Lars Løkke Rasmussen i spetsen att partiets folketings­grupp kommer att enas om att stötta förslaget, rapportera­r den danska nyhetsbyrå­n Ritzau.

– Klädesplag­g kan vara förtryckan­de. De kan äventyra säkerheten. De kan vara exkluderan­de i vårt samhälle. Diskussion­en handlar alltid om religion. Vi är inte emot islam, säger Søren Gade, gruppledar­e för det konservati­va partiet, enligt Ritzau.

DF föreslår inget straff för kvinnor som bryter mot förbudet att bära burka eller niqab, men Venstres Søren Gade anser att myndighete­r kan ta utgångspun­kt i straffet för att bära maskeringa­r vid demonstrat­ioner.

DF har tidigare föreslagit att religiösa huvudbonad­er i skolor ska förbjudas, något som avvisats av flera andra partier, däribland Venstre.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? STORT STÖD. Flera danska partier stöttar ett förslag om ett förbud mot att bära burka i Danmark.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT STORT STÖD. Flera danska partier stöttar ett förslag om ett förbud mot att bära burka i Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden