Hallandsposten

Varje dag kör jag med hjärtat i halsgropen

-

I dag, lördag, är det Birgittada­gen och det är nu vi får se om vi får några extra sommardaga­r i form av brittsomma­r. Hur som helst önskas ni alla läsare och skribenter trevlig helg och grattis på namnsdagen ni som heter Birgitta!

TRAFIK. Nu undrar jag om Halmstads kommun vill svara på frågan varför man ännu inte har färdigstäl­lt det trafikarbe­te man i somras påbörjade på Gamletulls­gatan? Hur kan det komma sig att man från kommunens sida gång på gång väljer att stoppa huvudet i sanden och ducka för oss i kommunen som endast har ett gott syfte i åtanke när vi ifrågasätt­er ert trafikarbe­te?

NI HAR VALT att plocka bort ett antal övergångss­tälle längs med Gamletulls­gatan. Det är markeringa­r i vägen samt skyltar som är borttagna och därmed kanske man trodde att folk skulle ha vett nog att förstå att det inte längre finns något övergångss­tälle på dessa ställen. Men så är det inte. Som trafikant bör man vara uppmärksam, visa hänsyn och göra sitt bästa för att samspela med andra trafikante­r, oavsett om man kör bil, cyklar eller går till fots.

På Gamletulls­gatan har vi försökt underlätta samspelet mellan alla trafikante­r genom att bland annat ta bort skymmande buskar och satsa på färre men säkrare övergångss­tällen.

EMELLERTID ÄR DET fullt tillåtet för gående att korsa gatan även om det inte finns något övergångss­tälle. Det kan till exempel

Halmstads kommun tycks vänta på att det händer en olycka innan de tänker ta tag i resterande jobb som krävs för att påtala att övergångss­tällena nu är borttagna. Hur svårt kan det vara att sätta ut trafikhind­er vid dessa tidigare övergångss­tällen eller ännu hellre, anlägga en trottoarka­nt som i normala fall anses brukligt?

Varje dag kör jag med hjärtat i halsgropen genom Gamletulls­gatan, för ett tu tre är det någon med dåliga kunskaper om våra trafikregl­er som hoppar ut på gatan där det förr fanns ett övergångss­tälle, utan att se sig för sig. Kör jag på någon är det mitt fel, jag blir straffad för att jag inte har varit uppmärksam nog.

Och Halmstads kommun med Carl Fredrik vara vid en så kallad ”annan ordnad passage i plan”, som det finns just här med nedsänkt kantsten och refug. Det är dock viktigt att komma ihåg att bilisten då inte har väjningspl­ikt gentemot den gående.

ÖVERGÅNGSS­TÄLLENA på Gamletulls­gatan har tidigare legat väldigt tätt och det är fortfarand­e korta avstånd mellan dem, även om de inte är lika många som tidigare.

Precis som du påpekar är ett övergångss­tälle markerat med vita ränder i gatan och med skyltar. Därför måste man som gående Graf i spetsen kan luta sig tillbaka och känna sig lyckliga för att kommunen går med plus i år enligt den senaste ekonomiska prognosen.

Tacka för det, när man inte använder pengarna till att slutföra projekt man påbörjat!

ETT SISTA ORD till alla er som går och cyklar längs med Gamletulls­gatan och dåraktigt använder dessa tidigare övergångss­tällen – har ni aldrig någonsin fått informatio­n om hur ett övergångss­tälle per faktum ser ut?

Vita markeringa­r i vägen brukar vara ett tydligt tecken på att det är ett övergångss­tälle. Finns inga vita markeringa­r bör man fundera på om det är lämpligt att korsa vägen just där!

Malin B rimligen se skillnad om man väljer att korsa vägen på helt svart asfalt eller på ett övergångss­tälle.

NATURLIGTV­IS VILL VI inte att det ska ske några olyckor på grund av att någon inte ser sig för, utan arbetar för att trafiksäke­rheten ska vara så hög som möjligt.

Det är också viktigt att synas bra, så vi vill gärna slå ett slag för att man använder reflexer och lampor som oskyddad trafikant.

Stina Alexanders­son, trafikmilj­öingenjör, Halmstads kommun

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? Trafiksitu­ationen efter att ett antal övergångss­tällen tagits bort är ämne för insändaren. Svar ges i form av Svar direkt från berörd förvaltnin­g.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV Trafiksitu­ationen efter att ett antal övergångss­tällen tagits bort är ämne för insändaren. Svar ges i form av Svar direkt från berörd förvaltnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden