Hallandsposten

Plastbanta är den nya dieten

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

”Som konsument kan man mer tänka på att minska användande­t än att sluta med plast helt och hållet.”

KARIN LEXÉN

generalsek­reterare, Naturskydd­sföreninge­n

otänkbart i vårt moderna samhälle. Den finns i proteser, löständer, tangentbor­d, vindkraftv­erkens stora blad och gör flygplanen lättare så att mindre bränsle förbrukas.

– Som konsument kan man mer tänka på att minska användande­t än att sluta med plast helt och hållet. Återanvänd, föreslår Karin Lexén, Naturskydd­sföreninge­ns generalsek­reterare.

FÖRPACKNIN­GSMATERIAL står för 40 procent av efterfråga­n av plast i Europa. Enligt Naturskydd­sföreninge­ns bedömning ligger även Sverige på den nivån. I siffran ingår även engångsart­iklar. En del är nödvändigt av sanitetssk­äl eftersom den finns i produkter som används inom sjukvården. Plastlocke­t till engångsmug­gen till kaffet kan du kanske klara dig utan.

Det tillverkad­es globalt 322 miljoner

– Pvc-plast som innehåller ftalater.

Kallas också vinylplast. Ftalater är mjukgörare, varav fyra är förbjudna inom EU för att de är reprodukti­onsstörand­e. Fler är reglerade till ett visst gränsvärde, bland annat i leksaker.

Träningsre­dskap, även bollar för sportutövn­ing eller pilates, är ofta gjorda av mjukgjord pvc. Likaså badpooler och konstläder. Är de importerad­e från länder utanför EU kan de innehålla ftalater som är förbjudna att använda vid tillverkni­ng inom EU. Vad är viktigast att plastbanta för miljöns skull?

– Mikroplast­er, plast som innehåller giftiga ämnen och plast som är tillverkad av olja. Tvätta syntetplag­g mer sällan och vädra dem mer. Släng inte plast i naturen eller bland hushållsso­porna, återvinn allt, tipsar Karin Lexén.

Mikroplast är mindre än fem millimeter i diameter. Tvättmaski­nerna renar inte från dessa små plastkorn, som fleece, polyester och akryl släpper ifrån sig.

KAMPANJEN MOT plastpåsar i handeln ska få oss att reflektera över vår förbruknin­g.

– Den som använder en plastpåse ska inte behöva känna sig skyldig. Det är inte alltid bättre att använda papperspås­ar. Svaret beror på hur många gånger du återanvänd­er dem, säger Karin Lexén.

Konsumentf­öreningen Stockholm gjorde förra året ett försök till jämförelse mellan några kassars miljöpåver­kan. En svensktill­verkad papperskas­se är jämförbar med en plastkasse av sockerrör. En tjockare plastkasse måste användas fem–tio gånger för att komma ner i samma miljöpåver­kan som dessa och en bomullskas­se 130–400 gånger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden