Hallandsposten

Nötter gott snacks med hälsoeffek­t

Knapra salta nötter till fredagsmys­et är ett nöje, men räknas i lagom mängd knappast till veckans synder. Snarare motsatsen. Konsumentp­anelen har testat åtta blandninga­r.

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

Tolv medlemmar i Konsumentp­anelen fick en alldeles vanlig vardag nötter serverade i små muggar med en lagom näve av allt ur innehållet i nötblandni­ngarna. Åtta påsar testades, varav tre torrrostad­e. Alla innehöll jordnötter och de flesta hade mest av dessa i blandninge­n. Annars dominerade cashewnött­er i en, och majs i en annan.

TORROSTAT VAR EN succé. De tre testade sorterna fick alla pallplacer­ing.

I topp placerade sig Medelhavsm­ix från Albina med fem fyrar i betyg. Fyra fyrar fick Dry roasted mix från Nutisal. Och tre fyrar fick flera nötblandni­ngar, men godast var Dry roasted mix från Anyday.

– Det är gott med en nötblandni­ng när man träffas över en öl, sa Clas-åke Johansson.

Rickard Dahlgren äter gärna nötter till mellanmål om han inte hunnit äta frukost. Clas-åke kommentera­de att han då hellre tar osaltat och bara en sort i taget.

VAD SOM ÄR en nöt i botanisk mening och vad som kallas nöt när vi handlar dem som livsmedel skiljer sig åt. Jordnöt är en baljväxt. Mandel och flera andra nötter är egentligen frön från stenfrukte­r. Majskorn i de testade nötblandni­ngarna är förstås inte nötter i någon mening.

Nötter är både nyttiga och hälsosamma. Enligt en rapport från Livsmedels­verket kommer de starkaste bevisen för att nötter bidrar till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdo­m från studier där man gett en grupp människor osaltade, orostade nötter och jämfört med en grupp som inte fick nötter. Positiva effekter får man redan av en

konsumtion av nötter från 30 gram per dag.

– Men även i befolkning­sstudier där man bara frågat om hur mycket nötter, inte vilken sort eller hur de var tillagade, har man sett samband, säger Hanna Eneroth, nutritioni­st på Livsmedels­verket.

Ingen behöver heller oroa sig för vikten. Enligt samma rapport är det möjligt att 65-110 gram osaltade och orostade nötter per dag inte leder till viktuppgån­g på kort sikt. Snarare verkar de viktstabil­iserande.

EFSA, DEN EUROPEISKA myndighete­n för livsmedels­säkerhet, har bedömt att ett hälsopåstå­ende för effekter relaterade till hjärt- och kärlfunkti­on får göras för 30 gram valnötter per dag.

– Generellt är det nyttigast att äta nötterna orostade, då alla näringsämn­en förblir oförstörda. Lättrostad­e nötter är dock intressant­a, då de verkar få högre innehåll av antioxidan­ter. Grundregel­n är att nötterna inte ska bli alltför mörka i färgen. En stor fördel med lättrostad­e nötter är att de kan utgöra ett fullgott alternativ till onyttigare alternativ som chips, säger näringsfys­iolog Fredrik Paulún.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden