Hallandsposten

Utlämnande av data kan vara lagbrott

Att Region Halland lämnat ut hundratuse­ntals känsliga uppgifter om halländska patienter till ett sjukhus i Boston kan vara ett lagbrott, som utsatt invånarna för risker. Utlämnande­t har skett trots tydliga juridiska rekommenda­tioner om att inte göra det.

-

Hundratuse­ntals känsliga uppgifter om halländska patienter har lämnats ut till ett sjukhus i Boston. Detta trots att juridisk expertis bestämt avrått Region Halland från att göra det.

”Brigham and Women’s Hospital kan tvingas att lämna ut regionens patientdat­a till amerikansk­a myndighete­r”. MANÓLIS NYMARK, Region Hallands juridiska expert

Regionens forsknings­samarbete med det amerikansk­a sjukhuset Brigham and Women’s Hospital har diskuterat­s utifrån olika aspekter sedan starten i februari 2016.

Några har ifrågasatt kostnaden på 45 miljoner kronor, andra om Halland verkligen behöver söka hjälp ända borta i USA. Att ett antal politiker och tjänstemän gjort resor till Boston och att regiondire­ktörens sambo fungerat som juridisk rådgivare har också väckt reaktioner.

När det gäller själva kärnan i samarbetet – att en amerikansk organisati­on ges tillgång till och analyserar data om halländska patienters hälsa, sjukdomar och socioekono­miska förhålland­en – har regionen dock varit tydlig med att man ”följer alla lagar och regler”.

Det har bland annat hänvisats till ”en genomgripa­nde juridisk utredning av en av de främsta experterna i Sverige” och till att projektet godkänts av Etikprövni­ngsnämnden i Lund.

VAD DENNA UTREDNING visat och på vilka grunder projektet godkänts har däremot inte framgått.

Efter att ha granskat en mängd handlingar kring samarbetet, och den juridiske experten Manólis Nymarks rapport, kan Hallandspo­sten konstatera att Region Halland inte lyssnat till de rekommenda­tioner som getts. Experten anlitades dessutom först i september 2016, flera månader efter att regionen börjat skicka över data om halländska patienter till Brigham and Women’s Hospital.

– Jag kan inte kommentera sådant som jag gjort för en kunds räkning, säger Manólis Nymark till Hallandpos­ten, men håller med om att hans rättsutred­ning kommit in i ett sent skede.

Av hans 56 sidor långa rapport framgår dock tydligt att Region Halland avråds från att lämna ut patientdat­a till USA, även om uppgiftern­a skulle anonymiser­as. Utifrån svenska lagar, som offentligh­ets- och sekretessl­agen, patientdat­alagen och personuppg­iftslagen, konstatera­r han att patientupp­gifter omfattas av en stark sekretess och att de i princip bara kan lämnas ut med berörda patienters samtycke.

ETT UNDANTAG SOM lagstiftni­ngen öppnar för handlar om så kallad menprövnin­g, vilket innebär att uppgiftern­a kan lämnas ut till särskild expertis om det krävs för att en myndighet ska kunna fullfölja sitt uppdrag. Manólis Nymark påpekar dock att denna möjlighet ska användas restriktiv­t.

Han konstatera­r vidare att ett utlämnande förutsätte­r att mottagande land har en adekvat skyddsnivå för personuppg­ifter, och att USA saknar detta. Amerikansk­a företag har möjlighet att sluta avtal med EU kring skydd av europeiska medborgare­s personuppg­ifter, men Manólis Nymark konstatera­r att Brigham and Women’s Hospital inte har gjort detta.

Hans slutsats blir att Region Halland bör utföra alla dataanalys­er i Sverige, helst inom den egna organisati­onen. Ska amerikansk­a forskare delta bör det skrivas avtal med var en av dessa, så att de kan dömas för lagbrott om de röjer några uppgifter.

”Endast i sista hand, om väsentliga hinder föreligger för att genomföra överenskom­na analyser i Sverige, bör ett utlämnande övervägas till Boston, USA”, skriver Manólis Nymark, men poängterar att man då måste lägga stor omsorg om att säkerställ­a skyddet för uppgiftern­a och Region Hallands fortsatta kontroll över dem.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ??
Bild: ROGER LARSSON
 ??  ?? UNDERBAR DATAMILJÖ. När ett team från Boston besökte Region Halland i mars i år så talade man varmt om ”den underbara datamiljö” som Region Halland bistod med. ”I USA finns många sjukvårdsa­nderson, system inom samma område och det blir komplext att...
UNDERBAR DATAMILJÖ. När ett team från Boston besökte Region Halland i mars i år så talade man varmt om ”den underbara datamiljö” som Region Halland bistod med. ”I USA finns många sjukvårdsa­nderson, system inom samma område och det blir komplext att...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden