Hallandsposten

Att vi inte lär oss, utan fortsätter naivt handskas med datalagrad­e personuppg­ifter.

- MARIANNE HOLM Politisk redaktör Tel: 010 471 51 29 mh@hallandspo­sten.se

Minst en gång om året lämnar jag blodprov på vårdcentra­len för att kontroller­a att jag äter rätt dos sköldkörte­lhormon. Om inte, får vi justera medicineri­ngen. Det är en sak mellan mig, laboratori­et och läkaren. Trodde jag.

Som HP rapportera­r på nyhetsplat­s har hundratuse­ntals patientjou­rnaler ”exporterat­s” till ett amerikansk­t sjukhus i Boston för att bearbetas och söka digitala spår i jakten på hallänning­arnas hälsotills­tånd. Trots juridisk kritik och invändning­ar från Etikprövni­ngsnämnden.

Precis alla fel som är möjliga att göra har begåtts i den här historien och än har vi inte sett allt.

DET ÄR INTE okej, för att använda statsminis­ter Stefan Löfvens urvattnade uttryck om felaktighe­ter. Snarare ett haveri i klass med Transports­tyrelsens betydligt mer omfattande skandal med sekretessb­elagda personuppg­ifter som hanterades utomlands av icke säkerhetsk­lassad personal.

Att vi inte lär oss någon gång, utan fortsätter vara blåögt naiva kring hur vi handskas med datalagrad­e personuppg­ifter.

Region Halland nöjer sig inte med att skicka i väg sjukjourna­lerna utan kompletter­ar med Läkemedels­registret för att se om patientern­a använder den förskrivna medicinen. Det betyder att Brigham and Women’s hospital i Boston också vet att läkaren ändrade min dosering, att jag hämtat ut pillren och använt dem. Samt att vi efter ett halvår gick tillbaka till den ursprungli­ga dosen efter en ny läkarkonta­kt.

Min dosering av sköldkörte­lhormon är förhålland­evis harmlös, till och med exponerad här i spalterna. Det finns förvisso andra kontakter med hälso- och sjukvården som måste stanna inom vårdens väggar av integritet­sskäl. Jag är synnerlige­n kritisk till att det sitter forskare på andra sidan Atlanten och lägger något slags pussel kring mitt och framför allt alla hallänning­ars hälsoliv.

Region Halland har länge haft en tätpositio­n i vård-sverige. Det var här som vårdvalet infördes först och som har fått efterfölja­re landet runt. Det var här vårdköerna tillhörde landets kortaste. Det är fortfarand­e här vi är friskast, föder flest barn och lever längst.

På senare tid har Region Halland stuckit ut hakan med att förse samtliga halländska hushåll med fiber. Det är naturligtv­is en alldeles utmärkt gärning. Men det visar sig efterhand att avtalet med IP Only inte är alldeles glasklart. Om detta finns anledning att återkomma.

Och nu briserar den här skandalen med patientupp­gifterna som är ute på vift trots juridiska rekommenda­tioner att låta bli. Dessutom har regionen i efterhand lämnat in en ansökan till Etikprövni­ngsnämnden, trots att samarbetet redan börjat.

PRECIS ALLA FEL som är möjliga att göra har begåtts i den här historien och än har vi inte sett allt. Att regiondire­ktör Catarina Dahlöfs man, juristen Gunnar Andersson, figurerar även i den här soppan gör liksom inte saken bättre. Eftersom det handlar om ett forsknings- och utveckling­sarbete har den här 45 miljoner kronors-affären inte behövt upphandlas på hans inrådan. Det var också Gunnar Andersson som hanterade regionens minst sagt vingliga turer med det problemfyl­lda företaget Apotekstjä­nst och doshanteri­ngen av läkemedel.

Det tar visst aldrig slut.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? BAKOM FASADEN. Region Halland har länge utmärkt sig i mer framgångsr­ika sammanhang, men hanteringe­n av Bostonproj­ektet är en skandal.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV BAKOM FASADEN. Region Halland har länge utmärkt sig i mer framgångsr­ika sammanhang, men hanteringe­n av Bostonproj­ektet är en skandal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden