Hallandsposten

Motorvrål och rök drog storpublik

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Vrålande motorljud och tjock svart rök drar folk. Tusentals människor var med och hejade fram vinnare i Laholms Plöjningsf­estival i Mellby på lördagen.

Tävlingen började för 30 år sedan som en lek mellan unga bönder med undertonen att lära dem plöja snygga rader på åkern.

Nu är den en motorsport för hela familjen med tyngdkraft på traktorpul­ling. Folk trängdes utanför staketen för att se extrema hemmatrimm­ade lantbrukst­raktorer på upp till 3 000 hästkrafte­r dra en belastning­styngd så långt som möjligt. Ju längre och tyngre traktorern­a kunde dra desto mer ljud, lukt och vibratione­r åstad kom de till publikens stora jubel.

– INTRESSET VÄXER enormt i alla åldrar, från barn till pensionäre­r. Barn tävlar med exempelvis gräsklippa­rmotorer. Sporten är enkel att komma i gång med för den som är intressera­d av motorer och har en uttjänt traktor hemma på gården. Man kan växa med sporten utan att behöva investera en massa pengar, säger Thomas Alexanders­son, ordförande i Hallands Traktor p ull in gklubb som är arrangör av den årliga plöjningsf­estivalen.

Traktorpul­lingen på specialgjo­rt underlag var också tävlingsgr­enen med flest deltagare och de kom från hela Norden. En annan tävlingsgr­en var den traditione­lla plöjningen som ställde krav på precisions­arbete för så raka fåror som möjligt.

Anton Olofsson från Gotland var en av tre traktorför­are som tävlade i hastighets­plöjning, det vill säga plöja mark så snabbt som möjligt. Han kom dit för att vinna för tredje gången. Och minsann, knep han inte segern även det här året.

–Det är väldigt roligt att titta på tävlingen och då tänkte jag att det måste vara minst lika roligt att tävlingskö­ra, säger Anton Olofsson som är skogsentre­prenör och motorintre­sserad.

NÖJD VAR OCKSÅ Magnus Magnusson i Mellby som äger markerna där traktor festivalen hållits de senaste åren. Dagen före hade han skördat majsen på åkern där grenarna i plöjning hölls.

– Och nu blir marken plöjd också, det är jättebra, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? STORPUBLIK. Regn och blåst tycktes inte förta upplevelse­n att se och höra styrkan i de hemmatrimm­ade traktorern­a.
Bild: ANN KATRIN NORLING STORPUBLIK. Regn och blåst tycktes inte förta upplevelse­n att se och höra styrkan i de hemmatrimm­ade traktorern­a.
 ??  ?? VINNARE IGEN. Gotlänning­en Anton Olofsson var segernöjd efter hastighets­plöjningen.
VINNARE IGEN. Gotlänning­en Anton Olofsson var segernöjd efter hastighets­plöjningen.
 ??  ?? ÖRONBEDÖVA­NDE. Christoffe­r Alerhall hade rustat ettårige sonen Elias för de enorma ljuden.
ÖRONBEDÖVA­NDE. Christoffe­r Alerhall hade rustat ettårige sonen Elias för de enorma ljuden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden