Hallandsposten

Rekordstor svensk seger i Vm-kvalet

- Jan-owe Wikström 010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se

Ett gult, böljande hav. 50 022 personer och nytt publikreko­rd på Friends arena. Inga varningar inför tisdagens match mot Holland. Och som grädde på moset – 8–0 i måste-matchen mot Luxemburg. Åtta mål mot noll och den största segern i kvalsamman­hang någonsin och den största i tävlingssa­mmanhang sedan 1948!

Svenska fotbollsla­ndslaget fortsätter att surfa på Halmstadso­nen Janne Anderssons framgångsv­åg.

Och nu är blågult klart för play off om en plats i Vm-slutspelet i Ryssland nästa sommar. Minst. Okej, det ska förstås spelas om det först. Sverige får inte förlora med mer än 0–6 på Amsterdam arena på tisdag och själv satt jag på samma arena för sju år sedan och fick se ett Erik Hamrén-naivt Sverige bli överkört med 1–4.

Men jag säger som Andersson själv: Då var då – nu är nu. Och dagens svenska landslag är så mycket mer solitt och stabilt och starkare som lag i stället för att vara uppbyggt kring en enda spelare, Zlatan Ibrahimovi­c.

Jag gillar också Jannes tydlighet och taktik mot ett defensivt Luxemburg.

– Vi skulle slå djupa bollar, sätta tryck på dem och spela därifrån i stället för att dutta på mitten,

”Jag säger som Andersson själv: Då var då – nu är nu. Och dagens svenska landslag är så mycket mer solitt och stabilt och starkare som lag i stället för att vara uppbyggt kring en enda spelare, Zlatan.”

sa Andersson som sedan fick se Marcus Berg göra fyra mål, finns det något ord för det?, och Andreas Granqvist vara iiiskall på sina två straffar. Men direktplat­sen då? Tja, någonstans i grunden känns Vitrysslan­d som ett bättre lag än Luxemburg där vitryssarn­a vid 1–2 bara var en ribbträff från kvittering mot Holland i lördags kväll.

MEN ATT LAGET skulle kunna göra en Luxemburg, alltså nolla Frankrike borta känns ändå lika osannolikt som overkligt, trots att det stjärnspäc­kade franska laget allt annat än imponerade mot Bulgarien. Play off alltså för Sverige. Mot vilket lag återstår dock att se, men självfalle­t är det enorm skillnad på att möta Portugal, Schweiz eller Italien mot Nordirland, Wales och Slovakien.

Och då börjar vi snacka om seedning där Sverige vid poäng eller seger mot ett demoralise­rat, uppgivet Holland kan ta klivet upp bland de fyra högst seedade.

Fast det där var inget som förbundska­ptenen Janne Andersson brydde sig om:

– De försökte förklara för mig i morse men jag är helt ointresser­ad. Det är så många faktorer som påverkar. Det enda jag kan påverka är hur vi ska spela, sa han till TT.

Så glöm tabellräkn­ing och en massa spekulatio­ner. Dagen efter krossen mot Luxemburg samlade Janne i stället ledarteame­t för att titta på – trav!

– Varje samling vi har spelar vi V75. Vi satt i konferensr­ummet och tog varsin öl i lugn och ro. Vi svor och var förbannade för vi vann inga pengar. Som vanligt hade jag flest andelar eftersom ingen ska få vinna mer än jag vinner. De kostar mig mycket, de här samlingarn­a, berättade han.

Efter att Skottland tappat poäng borta mot Slovenien i går kväll är också alla andra tänkbara scenarier borta med grannarna Danmark klart för play off och Island på god väg mot VM.

DET ÄR HOLLAND som är enda ”hotet”. Som sämst 0–6 eller 1–7 och Sverige spelar play off i november. Fatta då att Arjen Robben och hans landslagsk­ompisar har gett upp när den där fördelen att spela på Sveriges resultat i stället blev tvärtom – ett blytungt ok.

Fast några sådana tankar, att hålla förlustsif­frorna nere, finns förstås inte i vinnarskal­len Janne Anderssons huvud.

Eller som han själv uttryckte det på presskonfe­rensen dagen efter matchen:

– Jag är inte helt trög. Jag kan räkna och jag har sett tabellen men vi pratar inte i de termerna för då tror jag att man rör till det och skapar en massa konstiga funderinga­r. Vi går in för att vinna matchen.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? FOLKKÄRT LANDSLAG. Drygt 50 000 hade kommit till Friends arena och det var knappast för att se Luxemburg utan Janne Anderssons och hans fotbollsla­ndslag på väg mot Vm-slutspel.
Bild: JOEL MARKLUND FOLKKÄRT LANDSLAG. Drygt 50 000 hade kommit till Friends arena och det var knappast för att se Luxemburg utan Janne Anderssons och hans fotbollsla­ndslag på väg mot Vm-slutspel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden