Hallandsposten

Polisen utreder tjänsteman

LAHOLM: En kommunal tjänsteman utreds för oegentligh­eter i sin förra anställnin­g, på en post som är snarlik hans nuvarande.

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

En kommunal tjänsteman har polisanmäl­ts av sin förra arbetsgiva­re. Han misstänks för trolöshet mot huvudman, bland annat för att ha anlitat företag han själv sitter i styrelsen för.

Tjänsteman­nen hade tidigare anställnin­g i en skånsk kommun. Han valde att sluta på det jobbet när det kom fram att han både anlitat sig själv som konsult och att han anlitat ett företag där han själv ingår i styrelsen.

I sin förra tjänst ansvarade han för upphandlin­gar, som nu granskas både av den aktuella kommunen och av polisen.

Misstanken gäller att han ska ha drivit igenom en direktupph­andling med ett företag som han själv sitter i styrelsen för.

När den förra arbetsgiva­ren konfronter­ade honom med ett antal fakturor, som det enligt kommunen inte finns någon förklaring till, valde tjänsteman­nen att sluta.

Upphandlin­garna motsvarade tjänster för omkring 350 000 kronor, men efter att kommunledn­ingen uppmärksam­mats på missförhål­landet stoppades betalninga­rna. Endast 68 000 hann betalas ut.

UTÖVER DET HAR hans förra arbetsgiva­re tvingats betala fakturor på omkring 100 000 kronor utan att det funnits några underlag som styrker kraven.

Tjänsteman­nen anställdes i Laholm innan det blev känt att han var misstänkt för oegentligh­eter. Hans förra arbetsgiva­re konfronter­ade honom i slutet av vintern och innan sommaren valde han att avsluta sin tjänst där,

Polisanmäl­an mot tjänsteman­nen lämnades in för två veckor sedan och polisen har utöver själva anmälan fått med mängder av dokumentat­ion som styrker den förra arbetsgiva­rens misstankar.

I ARBETET MED att få en överblick av det som tjänsteman­nen gjort har det också uppdagats att han på något vis medverkat när ett bolag som den aktuella kommunen är delägare i anställt en person, som i efterhand visat sig både ha en närstående koppling till bolagets v d, samt att personen saknade kompetens för uppdraget.

I underlaget som lämnats till polisen pekar tjänsteman­nens tidigare överordnad­e också på att mannen tvingades att göra om två av tre upphandlin­gar som han genomförde.

I ett av fallen uppges tjänsteman­nen ha en anställnin­g i företaget som fick uppdraget.

”Tjänsteman­nen anställdes i Laholm innan det blev känt att han var misstänkt för oegentligh­eter.”

GRANSKNING­EN VISAR OCKSÅ att trots att det handlar om projekt och samarbeten finns det inga politiska beslut. Allt har skett på tjänsteman­nanivå.

Fortfarand­e återstår det mycket arbete innan hela bilden kan överblicka­s.

Enligt den förra arbetsgiva­ren har tjänsteman­nen raderat väsentliga data i sin dator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden