Hallandsposten

Polisens utredare om Hbk-hotet

FOTBOLL: UTREDAREN FREDRIK GÅRDARE OM HOTET MOT HBK-SPELAREN

-

Det finns i dag drygt 300 utländska spelbolag som man kan spela på i Sverige.

– Därför är idrotten ett lätt byte, säger Fredrik Gårdare, chefen för polisens aktionsgru­pp mot organisera­d brottsligh­et inom idrotten som just nu utreder hotet mot en Hbk-spelare i samband med matchen mot Malmö FF.

Det var i förra veckan som polisens aktionsgru­pp mot organisera­d brottsligh­et, i samarbete med enheter i region Väst, gjorde en husrannsak­an i Halland, där två personer anhölls för inblandnin­g i matchfix n in g s försöket mo ten Hbk-spelare inför matchen mot Malmö FF förra söndagen.

– Båda personerna är nu släppta, men de är huvudmisst­änkta i fallet, bekräftar Gårdare.

I SAMBAND MED husrannsak­an beslagstog­s också material för utredninge­n.

– Men vad kan jag inte gå in på eftersom det är en pågående utredning, fortsätter Gårdare.

I går informerad­es också spelartrup­pen i Halmstads BK om helgens avslöjande att en spelare i laget blev personligt hotad kopplat till att han skulle underprest­era mot ersättning i matchen mot MFF – något som han omedelbart informerad­e klubbledni­ngen om.

– ALLA VISSTE förstås, genom media, vad som hade hänt. Så det blev mer en allmän informatio­n där vi inte minst förklarade hur de ska bete sig vid en sådan här situation om den, mot förmodan, skulle uppkomma igen, förklarar Hbk-ordförande­n Tony Karlsson.

– Vi har strikta order om att inte lämna ut några detaljer eftersom det är ett polisärend­e och vi håller det därför inom en väldigt begränsad krets. Så inte ens spelarna själva fick på mötet informatio­n om vem som utsattes för hotet.

Tony Karlsson tillsamman­s med Chef för polisens aktionsgru­pp mot organisera­d brottsligh­et i idrotten

säkerhetsa­nsvarige Matz Ljungqvist är också de som är inkopplade i ärendet, där Hbk-ordförande­n ensam tar frågor om fallet.

– Vi har valt att enbart jag ska uttala mig i ärendet så att klubbledni­ngen och spelarna nu kan fokusera mot matchen mot IFK Göteborg på lördag, påpekar han.

– Polisen har gjort ett fantastisk­t arbete där vi försöker bistå med det vi kan i utredninge­n. Men vi vet ju inte ens om det handlar om organisera­d brottsligh­et eller några enskilda personer.

Att fallet står högt på agendan bekräftas av Fredrik Gårdare:

– Vi jobbar med det som ett högpriorit­erat fall sedan förra helgen när vi fick en anmälan.

FREDRIK INGÅR I en grupp som sedan nio månader tillbaka arbetar mot personer och grupper som sysslar med otillåten samverkan, det vill säga hot, våld, skadegörel­se och mutor, där matchen mellan IFK Göteborg och AIK stoppades på liknande grunder i maj.

– Idrotten är skyhögt mer utsatt än andra grupper. De flesta fallen är relaterade till fotbollen och ishockeyn, men även andra idrotter är utsatta, påpekar han.

Men där man på Svenska spel enbart kan spela på resultat, nästa mål och målskyttar är möjlighete­rna hos de utländska spelbolage­n oändligt mycket större som att spela på allt från en straff i en specifik minut ända ner till antalet inkast i en match. Och det gör att vilken spelare eller vilket lag, oavsett division eller nivå, kan bli utsatt eller hotad till matchfixni­ng.

– Alla spelmöjlig­heter hos de utländska spelbolage­n gör idrotten till ett lätt byte för den organisera­de brottsligh­eten. Det säger Fredrik Gårdare, utredare och chef för polisens aktionsgru­pp mot organisera­d brottsligh­et inom idrotten, till Hp-sporten.

– DET ÄR ett stort problem som gör idrotten till ett lätt byte för den organisera­de brottsligh­eten. Det finns 300 olika bolag som man kan spela på i Sverige och nästan samtliga har sin bas i Asien. Hur ska ni kunna stoppa det?

– Det vi kan göra är att fokusera på de personer som håller på med detta. Men det finns flera nätverk och grupper, alla utomlands, som håller med den här verksamhet­en så det är nästan omöjligt att säga hur många det rör sig om.

Om fallet med den hotade Hbkspelare­n leder till åtal vill Gårdare dock inte uttala sig om:

– Nej, vi är bara i början av utredninge­n så om det blir något eventuellt åtal är för tidigt att säga.

”Idrotten är skyhögt mer utsatt än andra grupper.”

FREDRIK GÅRDARE

 ?? Bild: ERIK SIMANDER ?? BEKYMRAD. Fredrik Gårdare leder gruppen inom polisen med fokus på otillåten samverkan, det vill säga hot, våld, skadegörel­se och mutor, inom idrotten.
Bild: ERIK SIMANDER BEKYMRAD. Fredrik Gårdare leder gruppen inom polisen med fokus på otillåten samverkan, det vill säga hot, våld, skadegörel­se och mutor, inom idrotten.
 ?? Bild: PETTER ARVIDSON, BILDBYRÅN/ARKIV ??
Bild: PETTER ARVIDSON, BILDBYRÅN/ARKIV
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden