Hallandsposten

Data till Boston utan lov

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Region Halland uppges ha skickat data till Boston från Halmstads kommun utan att fråga om lov.

Även uppgifter från Halmstads kommuns hemvårds förvaltnin­g har hamnat i Boston, USA. Datan har skickats över till Region Halland, i tronat t de skulle användas i ett internt forsknings­projekt. – Om våra uppgifter lämnats vidare till Boston så har det skett utan vår vetskap, säger Jennie Vi dal, chefför hemvårds förvaltnin­gen i Halmstads kommun.

Enligt Region Hal landhäls ooch sjukvårdsd­irektör, Haleh Lindqvist, finns det med data från Halmstads kommun i det underlag som regionen lämnat över till ett forsknings­sjukhus i Bos ton, USA.

– Men alla data ska nu förstöras, både de som kommer från regionen och från Halmstads kommun, säger hon.

På hemvårds förvaltnin­gen ställer man sig dockhelt oförståend­e till att kommunala data hamnat i Boston.

– DE UPPGIFTER vi har lämnat till Region Halland var ämnade för ett forsknings­projekt kring att minska onödiga inläggning­ar av äldre personer. Det har inte nämnts någonting om Boston, säger Anneli Lundgren, kvalitets- och utveckling­schef på Hemvårds förvaltnin­gen.

Kommunens data har lämnats på begäran av dåvarande när sjukvårdsc­hefen Kjell Ivars son och gäller inskrivna i hemsjukvår­den och kunder på särskilda boenden.

–Data n var krypterad och omfattade inga journal anteckning­ar eller uppgifter på individniv­å. Vi vet att det är hårda regler för utlämnande av personuppg­ifter. Forsknings­projektet var också godkänt av Etik prövningsn­ämnden och våra jurister, säger Jennie Widal.

ATT DATAN LÄMNATS vidare till USA, utan kommunens vetskap, betecknar hon som ”olämpligt”.

– Om det är så, så har regionen brustit och behöver undersöka detta vidare.

Haleh Lindqvist, hälso- och sjukvårdsd­irektör på Region Halland, säger att hon inte vet hur diskussion­erna gått.

– Det kan vara så att Halmstad uppfattat det som att uppgiftern­a bara gällt den interna delen av forskninge­n. Självklart borde vi ha varit mer tydliga.

SOM HP BERÄTTAT om i tidigare artiklar har Region Halland fört över en stor mängd data till ett forsknings­sjukhus i Boston, USA. Tanken är att den amerikansk­a mottagaren, Brigham and Women’s Hospital, ska hitta mönster hos de halländska patientern­a som kan användas för att utveckla vården och minska regionens kostnader.

Även om uppgiftern­a anonymiser­ats avråddes Region Halland från att lämna ut dem till USA av den juridiske experten Manólis Nymark. Rekommenda­tionen kom redan för ett år sedan, men följdes inte.

Efter att forsknings­partnern i USA uttryckt önskemål om att även få del av kommunerna­s journalupp­gifter, fick samma expert i uppdrag att pröva om det är lagligt för en kommun att lämna ut patientdat­a till regionen.

I DECEMBER 2016 lämnade Manólis Nymark en 106 sidor lång rapport, där han å ena sidan pekar på vissa möjlighete­r för en kommun att lämna ut patientupp­gifter. Det gäller exempelvis för att ta fram statistik eller anlita expertis, men ansvarig nämnd måste då pröva om det kan ske utan att någon patient riskerar att vållas skada.

Å andra sidan konstatera­de Manólis Nymark att Datainspek­tionen redan granskat ett fall där en kommun lämnat ut patientdat­a till ett landsting och kommit fram till att det inte är tillåtet.

Han skriver: ”Skulle regionen och kommunerna gå vidare med sitt samarbete finns en påtaglig risk att Datainspek­tionen förbjuder samarbetet --- Även berörda personer kan väcka talan i allmän domsto lom skadestånd för o tilllåten personuppg­ifts behandling ”.

 ?? Bild: JOHNNY SAMUELSSON/ARKIV ?? DATA PÅ VILLOVÄGAR. Halmstads kommun har gått med på att lämna ut data till ett internt forsknings­projekt i Region Halland, men mycket pekar på att uppgiftern­a lämnats vidare till Boston, USA.
Bild: JOHNNY SAMUELSSON/ARKIV DATA PÅ VILLOVÄGAR. Halmstads kommun har gått med på att lämna ut data till ett internt forsknings­projekt i Region Halland, men mycket pekar på att uppgiftern­a lämnats vidare till Boston, USA.
 ?? Bild: JOHAN PERSSON/ARKIV ?? OVETANDES. ”Om våra uppgifter skickats vidare till Boston så har det skett utan vår vetskap”, konstatera­r Jennie Vidal, chef för hemvårdsfö­rvaltninge­n i Halmstads kommun.
Bild: JOHAN PERSSON/ARKIV OVETANDES. ”Om våra uppgifter skickats vidare till Boston så har det skett utan vår vetskap”, konstatera­r Jennie Vidal, chef för hemvårdsfö­rvaltninge­n i Halmstads kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden