Hallandsposten

Mariettes låt bäst

- JOHAN HAMMERBY 010-471 51 87 jh@hallandspo­sten.se

”Jag har världens bästa Eurovision­fans! Jag älskar er, mina snöflingor!”

MARIETTE HANSSON

I vårens Melodifest­ival gick det inte hela vägen för Mariette från Harplinge. Men i helgen stod hon ändå som vinnare hos Eurovision­fansen.

Varje år sedan 1987 anordnas tävlingen Second Chance Contest av OGAE, den officiella fanklubben för Eurovision Song Contest. Varje land skickar ett av bidragen som inte vann den nationella tävlingen, och från Sverige valdes Mariettes bidrag ”A Million Years” ut av Melodifest­ivalklubbe­n, den svenska grenen för organisati­onen.

I DEN SVENSKA finalen i våras slutade hon fyra, men när fansen i Europa (och andra delar av världen) hade fått säga sitt vid finalen i lördags så stod den halländska sångerskan som överlägsen segrare.

”Jag har världens bästa Eurovision-fans! Jag älskar er, mina snöflingor!”, skriver Mariette på Instagram apropå vinsten.

Hon passar också på att tacka sitt ”Amy-team”, som bland andra består av hallänning­arna Tilda Kristianss­on, som är en av dansarna i bungyjumpl­inor i numret, samt smyckesdes­ignern Amanda Oscarsson från Getinge.

I svenska Melodifest­ivalklubbe­n är man glada över vinsten, berättar ordförande­n Alexander Borodin.

– Det är väldigt roligt för Mariette, det blir en liten revansch för henne. Vi har vetat att hon har varit en fan-favorit och är omtyckt internatio­nellt. Det är en låt som funkar överallt. Hennes nummer är både typiskt Eurovision och typiskt svenskt på samma gång.

I år deltog låtar från 22 länder. Tävlingen arrangerad­es i Warszawa, efter att förra året ha vunnits av polska Margret, med låten ”Cool me down” som även blev en stor hit i Sverige i fjol.

Totalt fick Mariette 329 poäng, 120 poäng mer än tvåan Paola Turci från Italien. Vinsten är Sveriges 15:e någonsin. En anledning till att det har blivit så många blågula segrar är att många Eurovision-fans följer Melodifest­ivalen.

– Runt om i Europa brukar fans titta på vår uttagning. Därför har man kanske bättre koll på de svenska artisterna än till exempel dem från Litauen eller andra länder. Second Chance Contest den största tävlingen som OGAE arrangerar under året, och är väldigt populär bland fansen. Så det är jättekul för Mariette, säger klubbordfö­randen Alexander Borodin.

I OCH MED vinsten ska Sverige anordna tävlingen nästa år.

– Polen hade ett jättebra arrangeman­g, och vi funderar på att slå ihop nästa års tävling med vår årliga klubbträff. Det hade varit roligt om Mariette kunde vara med då och framföra vinnarlåte­n. Och varför inte arrangera det i Halmstad, det hade ju passat. Vi ska kolla på det.

Bland tidigare svenska vinnare finns Arja Saijonmaas ”Högt över havet” 1987, Cecilia Vennersten­s ”Det vackraste” 1995 och Måns Zelmerlöws ”Cara mia” 2007.

 ??  ??
 ?? Bild: JOHAN HAMMERBY ?? TOG ANDRA CHANSEN. Bidraget ”A Million Years” med Mariette har vunnit tävlingen OGAE Scond Chanse Contest. Det är Sveriges 15:e vinst i tävlingen.
Bild: JOHAN HAMMERBY TOG ANDRA CHANSEN. Bidraget ”A Million Years” med Mariette har vunnit tävlingen OGAE Scond Chanse Contest. Det är Sveriges 15:e vinst i tävlingen.
 ?? Bild: JOHAN HAMMERBY ?? VINNARE. Mariette tackar sina fans runt om i Eurovision-världen efter vinsten.
Bild: JOHAN HAMMERBY VINNARE. Mariette tackar sina fans runt om i Eurovision-världen efter vinsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden