Hallandsposten

En helt onödig skolkonfli­kt

SKOLA. Ett steg i taget är smartare på väg mot en obligatori­sk tioårig grundskola. Alliansen borde lyssna på regeringen för ovanlighet­ens skull.

-

LEDARE HP 10/10. Vad är skillnaden mellan obligatori­sk tioårig grundskola och obligatori­sk förskolekl­ass från sex års ålder? I praktiken betyder det ju att alla barn skrivs in i skolans värld från sex års ålder och stannar där i tio år.

Svaret är att allianspar­tierna satsar på de tio åren, medan den rödgröna regeringen föredrar förskolekl­assen. Det är den politiska nivån, som verkligen är helt onödig. Den här reformen borde samla en blockövers­kridande överenskom­melse så att den kan gälla över tid. Framför allt borde Alliansen inse att regeringen har rätt – den här gången.

DET ÄR EGENTLIGEN en mer praktisk fråga. De allra flesta barnen skrivs redan i dag in i förskolekl­assen. Det saknas 2 procent, eller runt 2 000 barn. Ramarna för verksamhet­en är redan satta så rent organisato­riskt är det en betydligt mindre förändring att göra förskolan obligatori­sk för sexåringar­na, än att låta dem börja i den nya årskurs 1.

Eller som Dagens Nyheter tidigare framfört på ledarplats (5/8), ”Därför är både ett obligatori­um och ett högre mått av likvärdigh­et en rättvisefr­åga, som framför allt kommer att gynna barn från socioekono­miskt svaga hem. Ju senare alla barn ges tillgång till samma sorts utbildning, desto större blir glappet mellan socialgrup­perna”.

Skolan är som alltid det politiska instrument där den politiska majoritete­n vill sätta spår för att dana det uppväxande­t släktet. Och det är också det politikomr­åde som utsätts för flest experiment och största förändring­arna. Mycket hade varit vunnet om diskussion­en åtminstone handlade om att låta staten ta tillbaka huvudansva­ret, i stället för som nu låta kommunerna slita med frågan när det gäller finansieri­ng, lokalresur­ser och framför allt bemanninge­n. Låt vara med statliga bidrag, men med 290 olika kommuner som huvudmän är risker större att det brister i likvärdigh­eten. För det är ju den som är avgörande, att alla elever, oavsett bostadsort, ska ha samma möjlighete­r genom skolans försorg att lära sig läsa, räkna och skriva som goda medborgare i en demokrati.

DET ÄR 20 år sedan förskolan fick en egen läroplan. Den håller nu på att revideras och den här omställnin­gen blir första steget mot att göra grundskola­n tioårig.

När Alliansen pläderar för en tioårig grundskola är ett av argumenten att antalet övergångar måste minska. Det måste väl ändå vara det minsta bekymret, eftersom många skolor redan i dag är utformade som F-4, eller F-6-skolor. Det vill säga förskolekl­assen finns redan på skolområde­t. Elever och lärare, oavsett klass, ses dagligen på skolgården eller i matsalen. Opposition­en menar också att det nya fyraåriga lågstadiet borgar för långsiktig­het och en möjlighet för lärarna att följa eleverna längre. Samtidigt skulle bytet till åk 5 bli desto större och mer dramatiskt efter så lång tid i ett litet barns liv.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT/ARKIV ?? PÅ VÄG I LIVET. Att göra förskolan obligatori­sk från sex år måste bli första steget mot en tioårig grundskola.
Bild: HASSE HOLMBERG/TT/ARKIV PÅ VÄG I LIVET. Att göra förskolan obligatori­sk från sex år måste bli första steget mot en tioårig grundskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden