Hallandsposten

Rekryterin­g ett gissel för företagare

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

I Svensk Näringsliv­s senaste rankning av företagskl­imatet i landets kommuner tappade Halmstad 21 placeringa­r jämfört med förra året. På en av de få punkter där kommunen klättrar återfinns tillgång till medarbetar­e med relevant kompetens, som dock fortsatt är ett stort problemomr­åde.

Rankningen bygger på statistik från bland annat Statistisk­a Centralbyr­ån och en enkätunder­sökning som Svenskt Näringsliv låtit landets företagare och kommunpoli­tiker delta i. Enkätfrågo­rna rör olika parametrar kring företagand­e som vägs ihop med statistike­n till ett slutbetyg.

SOM HP TIDIGARE berättat hamnar Halmstad på plats 103 av landets 290 kommuner i årets ranking.

– Förra året hade Halmstad plats 83. Det är ganska många placeringa­r som Halmstad tappar, säger Louise Uvenfeldt, tillförord­nad regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland.

Hon förklarar att Halmstad faller mest i rankningen på de parametrar som rör attityder. Störst är förändring­en när det kommer till Halmstadfö­retagarnas uppfattnin­g av skolans, allmänhete­ns och kommunpoli­tikernas inställnin­g till företagand­e. Där tappar man 59, 57 och 50 placeringa­r.

DESSUTOM TAPPAR HALMSTAD när det kommer till uppfattnin­gen av tjänstemän­nens och mediers attityder (37 respektive 33 placeringa­r).

– Attityd handlar om förståelse­n för företagarn­as verklighet och är en av grundbulta­rna för ett välmående och utvecklat näringsliv. För att uppnå det krävs en god kommunikat­ion mellan parterna, säger Louise Uvenfeldt.

Även om attitydfrå­gorna faller i rankingen hamnar de på ett godkänt resultat i årets undersökni­ng. Det gör dock inte de två parametrar­na upphandlin­g och tillgång till medarbetar­e med relevant kompetens.

– Båda två har förbättrat­s i år men har inte nått företagarn­as betyg godtagbart. Kompetensf­rågan får generellt ett försämrat betyg i årets undersökni­ng och tynger resultatet i 200 kommuner, inklusive i Halmstad, säger Louise Uvenfeldt och tillägger att kompetensb­rist är ett återkomman­de problem som belyses av företagen.

– Tillgång till medarbetar­e med rätt kompetens är A och O för företagskl­imatet. Hittar vi inte de yrkeskateg­orier som vi behöver kan företagen inte växa.

Louise Uvenfeldt påpekar att även om Halmstad tappar i rankningen är så väl Halmstadbo­rna som hallänning­arna mycket företagsam­ma.

– Det ställer höga krav. Nu gäller det att jobba med det här som vi ser att vi kan bli bättre på, säger regionchef­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden