Hallandsposten

Havsvatten i badhus kostar flera miljoner

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Att byta dricksvatt­en mot havsvatten på Arenabadet är komplicera­t och kräver investerin­gar på omkring fem miljoner uppger teknik- och fritidsnäm­nden. Men Laholmsbuk­tens va vill utreda möjlighete­n.

I våras väckte Vänsterpar­tiet frågan om det skulle vara möjligt att använda havsvatten på Arenabadet i ett försök att spara in på dricksvatt­net. Partiet föreslog i en motion att saken skulle utredas.

Kommunstyr­elsen skickade motionen vidare till berörda nämnder för att få deras syn på saken. Och nu har deras yttranden trillat in.

Laholmsbuk­tens va gör ingen djupdyknin­g i själva frågeställ­ningen utan politikern­a i nämnden meddelar i ett kort svar att de är positiva till att möjlighete­n ses över. De påpekar också att förvaltnin­gen har uppmanat alla verksamhet­er i Halmstads och Laholms kommuner att försöka minska förbruknin­gen av dricksvatt­en.

MILJÖNÄMND­EN VILL Å sin sida att kommunen först tittar på vad en sådan omställnin­g får för konsekvens­er för miljön och för badgästern­a.

Vattnet måste hålla en god kvalité, anläggning­en ska klara av att ta emot och rena havsvatten och man måste också titta på hur havsvattne­t ska transporte­ras till badhuset samt hur Nissan påverkas eftersom vatten från anläggning­en leds ut i ån, påpekar nämnden.

– Om de utreder och klarar av att infria detta så kan det fungera, även om det handlar om stora investerin­gar. Utifrån rådande vattensitu­ation är det positivt att kunna använda något annat än dricksvatt­en i bassängern­a, säger ordförande Svein Henriksen (MP).

Teknik- och fritidsnäm­nden är den instans som är mest negativ och vill att motionen avslås.

– Det är inte av illvilja. Idén är intressant, det är bara det att den får en massa andra konsekvens­er, säger ordförande Lars Püss (M).

DEN MÄNGD KLORID som finns i havsvatten skulle göra att både rör och ventiler i nuvarande system rostar, påpekar nämnden som uppskattar att det skulle kosta omkring fem miljoner att anpassa bassänger, maskiner och annan utrustning.

Samtidigt flaggar politikern­a för att det finns en risk för merkostnad­er eftersom anläggning­en trots allt inte är byggd för att klara havsvatten. De ser också en risk att badvattnet­s kvalité blir sämre och delar miljönämnd­ens tankar kring att havsvattne­t måste transporte­ras.

Enligt yttrandet har förvaltnin­gen dessutom varit i kontakt med andra orter, bland annat Ystad och Falkenberg, som i dag använder havsvatten. I Falkenberg byggdes anläggning­en nära havet i syfte att kunna använda just havsvatten och i Ystad är man på väg att överge konceptet på grund av att rören börjat rosta.

 ?? Bild: BENJAMIN ANDREASSON ?? RISK FÖR ROST. Nuvarande anläggning klarar inte av att ta emot havsvatten eftersom rör och ventiler skulle rosta. Större delen av maskinutru­stningen och annan utrustning skulle behöva bytas ut enligt teknik- och fritidsnäm­nden.
Bild: BENJAMIN ANDREASSON RISK FÖR ROST. Nuvarande anläggning klarar inte av att ta emot havsvatten eftersom rör och ventiler skulle rosta. Större delen av maskinutru­stningen och annan utrustning skulle behöva bytas ut enligt teknik- och fritidsnäm­nden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden