Hallandsposten

Brottet tvingas varva med dricksvatt­en

- CECILIA WELIN

Trots att Simstadion Brottet är byggd för att klara havsvatten måste dricksvatt­en användas ibland. Detta görs när kvalitén på saltvattne­t är för dålig.

Varje sommar förbrukar Brottet ungefär 5 000–6 000 kubik vatten.

Det mesta tas från havet, men ibland måste bassängern­a fyllas på med vanligt dricksvatt­en.

–Det hänger helt och hållet på hur mycket det blåser. Blåser det för kraftigt blir vattnet grumligt och skitigt och då innehåller det för mycket hummus för att vi ska kunna rena det, säger Jonas Eidergård, enhetschef på teknik- och fritidsför­valtningen.

FÖR ATT INTE behöva använda dricksvatt­en alltför ofta har anläggning­en bullat upp med en reservtank. Den passar man på att fylla när havsvattne­t är bra förklarar drifttekni­ker Kent Vaide.

– Kan vi sen inte ta in havsvatten på några dagar så använder vi vattnet i tanken i första hand.

Omkring 80 procent av det vatten som används på Brottet är havsvatten, resten är dricksvatt­en.

– Så har det sett ut varje sommar förutom ett år för sex, sju år sedan då vi inte hade möjlighet att ta in vatten från havet. Det var mycket dynga då på grund av stormar, men det är en gång som det har hänt, säger Kent Vaide.

Inför varje säsong fylls bassängern­a på med 2 500 kubik. Därefter används mellan 20–40 kubik per dygn för spolning och påfyllning.

–Är det fint väder dunstar vattnet, sedan tar ju de badande lite vatten med sig, förklarar Kent Vaide.

JONAS EIDERGÅRD TYCKER att det fungerar bra att använda saltvatten på Brottet eftersom anläggning­en är anpassad för detta och dessutom ligger nära havet.

– Slitaget på pumparna är större men det är inget jätteprobl­em.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden