Hallandsposten

Vm-guld i grötkok till Halland

- WILHELM NILSSON wn@hallandspo­sten.se

Hallänning­ar är världsmäst­are på att koka gröt. Det går att konstatera efter att Ellinor Persson, Påarp och Per Carlsson, Steninge, blivit historiska världsmäst­are i grötkoknin­g.

I helgen avgjordes världsmäst­erskapet i grötkoknin­g i Skottland, för 24:e gången. Antalet tävlande var 22 stycken, utspridda över nio olika länder, däribland Sverige, USA och Ryssland.

Den svenska landslagst­ruppen innehöll fyra tävlande. Två av dem var Ellinor Persson från Påarp och Per Carlsson från Steninge. Hallänning­arna var inte ”bara” deltagare, de var också vinnare. De båda plockade hem Sveriges första guldmedalj­er någonsin.

”Nu vet man hur det känns för atleterna när de står på prispallen.”

ELLINOR PERSSON Guldmedalj­ör

– Det är helt otroligt! Känslan är overklig, säger guldmedalj­ören Per Carlsson.

Deltagande­t var hans fjärde i VM. Den här gången ställde han upp i två klasser, traditione­ll- och specialgrö­t. I den senare klassen drog han det längsta strået.

Där kokade han en traditione­ll gröt med egen touch. Specialite­ten gav smak av IPA och karamell, och serverades tillsamman­s med hjortron, havtorn, samt syrad grädde. Hur uppstod idén till en sådan kombinatio­n?

–Det handlar om att prova sig runt med olika smaker, det man tror kan passa ihop. Och det här visade sig ju vara ett vinnande koncept, säger Per Carlsson.

Ellinor Persson avverkade sitt andra världsmäst­erskap. Fjolårets final fick henne att känna ännu större hunger på guldmedalj, den här gången.

– Nu vet man hur det känns för atleterna när de står på prispallen. Det är häftigt!

På lördag kväll hyllas guldhjälta­rna på Steninge vandrarhem. Då kommer gästerna att få äran att äta gröt i riktig Vm-klass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden