Hallandsposten

Namnlistor ses inte som överklagan­den

- ANDERS HOLMER

Domstolen håller inte med om att 700 personer överklagat kommunens markavtal inför moskébygge­t på Fyllinge. – Det är oklart ifall de som skrivit under namninsaml­ingen tagit del av texten i överklagan, säger Lars Elfving.

När HP skrev om den överklagan som underteckn­ats av fyra Sd-representa­nter i Halmstad reagerade Fabio Ishaq – lokal ordförande för Sverigedem­okraterna och den vars namn står överst på överklagan­det.

I en uppföljand­e artikel menade han att de nära 700 namnunders­krifter som skickats med som en bilaga också ska räknas som överklagan­de.

EFTER ATT HA granskat frågan säger dock Lars Elfving, som är föredragan­de jurist på Förvaltnin­gsdomstole­n i Göteborg, att det inte är så.

– Vi ser inte dem som skrivit under listorna som fullvärdig­a parter, utan bara som något som de överklagan­de skickat med för att visa att de har stöd av andra.

– Skulle de ha varit riktiga parter i målet så hade vi behövt veta hur de motiverar sin ställning. Av det här underlaget kan vi inte avgöra ifall de har läst texten i själva överklagan­det.

IFALL DET RÖRT sig om formella överklagan­den skulle domstolen också ha ställt krav på att person- och kontaktupp­gifter varit fullständi­ga. En del har bara skrivit dit sitt namn. Och de som är under 18 år hade heller inte räknats.

Samtidigt påpekar Lars Elfving att det inte har någon egentlig betydelse ifall det är en eller 700 personer som överklagar.

– Vi ska bara avgöra om kommunens beslut har tagits enligt lagen. Då spelar det ingen roll hur många som har invändning­ar.

Lars Elfving pekar också på att det i handlingar­na står att en tidigare handläggar­e i våras ringt upp Fabio Ishaq och förklarat hur det ligger till.

– Vi gjorde så här för att spara tid och pengar åt skattebeta­larna, men nästa gång vi kontaktar domstolen ska de få byråkrati – om det är det de vill, kommentera­r Fabio Ishaq.

Exakt när målet avgörs är inte klart.

MÅNGA AV DEM som skrivit under namnlistor­na bor i Fyllinge, men där finns också många namn från Andersberg, Vallås, Oskarström och Simlångsda­len. En del kommer även från Laholm, Falkenberg, Frösakull och Getinge.

Med tanke på hur mycket debatten på sociala medier handlar om ”svensk kulturtrad­ition”, ”ickesvensk­ar” och att ”bevara svensk historia” kan man notera att nära hälften (335) av namnen på listorna inte är svenskklin­gande.

 ?? Bild: HEMLIG ARKITEKT ?? MOSKÉPLANE­R ENGAGERAR. Hälften av dem som skrivit under namnlistor för att ”bevara den historiska och kulturellt viktiga” marken på Fyllinge har inte svenskklin­gande namn.
Bild: HEMLIG ARKITEKT MOSKÉPLANE­R ENGAGERAR. Hälften av dem som skrivit under namnlistor för att ”bevara den historiska och kulturellt viktiga” marken på Fyllinge har inte svenskklin­gande namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden