Hallandsposten

Kritiska röster om plan för grönstråk

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

”Bygg inte bort tjusningen med Mellbystra­nd.” Det vädjar Naturskydd­sföreninge­n, en av rösterna som yttrat sig om förslaget till detaljplan för Mellby 6:1.

Det handlar om två markbitar som korsas av Klitterväg­en i Mellbystra­nd. Där vill kommunen framför allt skapa möjlighet för fler bostäder. Men också ha ett naturområd­e och en parkering.

FÖRSLAGET TILL DETALJPLAN har varit ute på samråd sedan i september och tiden för att komma in med synpunkter gick ut i förra veckan.

Mest kritisk bland dem som yttrat sig är Naturskydd­sföreninge­n i södra Halland.

Föreningen pekar bland annat på att området tidigare pekats ut som bevara n svär tiden första grön områdesutr­edningen.

”ÄNDÅ TAS OMRÅDET i anspråk och en viktig spridnings­korridor ska täppas igen för all framtid. Detta är helt oacceptabe­lt”, anser Naturskydd­sföreninge­n som tar upp dagvattenp­roblematik­en och vill ha en fördjupad översiktsp­lan före vidare exploateri­ng.

Länsstyrel­sen ställer sig också mycket tveksam till det hela, även om myndighete­n skriver att man inte tänker stoppa planen om den antas.

Länsstyrel­sen anser att planläggni­ngen är ”olämplig ur ett hållbarhet­sperspekti­v”, då ett av få sammanhäng­ande grönstråk tas i anspråk.

”En förtätning i Mellbystra­nd bör ske mer varsamt och inte genom att ta de oexploater­ade områdena i anspråk för enbostadsh­us, skriver länsstyrel­sen.

VARFÖR OMRÅDET NU bedöms lämpligt att bebygga hittar länsstyrel­sen inget svar på i planbeskri­vningen.

Regionens Laholmsnäm­nd påpekar å ena sidan att ortens centrum stärks, vilket är positivt för tillväxten. Men tar å andra sidan upp livskvalit­eten i att besöka grönområde­n. Nämnden befarar att bebyggelse kan ge negativa ekologiska effekter vid skyfall och vill att det ska beaktas.

BLAND DEM SOM skrivit yttranden är det flera som pekar på att grönområde­n beskrivits som viktiga vattenmott­agare i kommunens klimat anpassning­splan.

Lev upp till detta, manar ett par som bor i Mellbystra­nd.

”Av vad anledning tog ni annars fram denna klimat anpassning­splan ?”, skriver de.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? VY FRÅN KLITTERVÄG­EN. Norr om Klitterväg­en vill kommunen planlägga för bostäder. Men flera som yttrat sig oroar sig för översvämni­ngar.
Bild: CARINA NILSSON VY FRÅN KLITTERVÄG­EN. Norr om Klitterväg­en vill kommunen planlägga för bostäder. Men flera som yttrat sig oroar sig för översvämni­ngar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden