Hallandsposten

Många förslag på 2017 års pristagare

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Tiden är ute för allmänhete­n att föreslå mottagare av miljöpris, kulturpris och årets förening. Resultatet blev ett 15-tal förslag.

Men det betyder inte ”nog med förslag”. Reglerna säger att pristagarn­a kan bli några helt andra än de föreslagna när kommunen har fått säga sitt.

Vilka dessa är förblir en hemlighet till dess att pristagarn­a offentligg­örs i december.

MILJÖPRISE­T UTSES AV kommunstyr­elsen som belöning eller uppmuntran för värdefulla insatser inom natur- eller miljövård. Mottagare kan var antingen personer eller företag.

Allmänhete­n har tipsat kommunstyr­elsen om fem mottagare som anses vara värda att ta emot priset.

Men, som sagt, kommunstyr­elsen kan tycka något helt annat och besluta om en egen framröstad pristagare.

2016 gick priset till företagare­n Jonas Ottosson som anlagt ett av Hallands största solcellsta­k på industriho­tellet Joinme på Nyby industriom­råde.

NIO TIPS HAR kommit in till kulturoch utveckling­snämnden om vem som bör bli kulturpris­tagare.

– Vi är tacksamma för de förslag som folk har lämnat in, men förslagen är inga nominering­ar. Pristagarn­a utses av politikern­a direkt, precis som vid Nobelprise­t. Allmänhete­n kan inte rösta på någon, säger Therese Ehrenborg, som är kultursekr­eterare i Laholms kommun.

Kulturpris­et delas ut till den eller dem som har lagt ned ett mångårigt * Miljöpris:

Träffpunkt Lyran Jannes Cykel o Motor i Laholm AB Förskolan Nyckelpiga­n Mellbystra­nd Intressegr­uppen Våtmark på Skottorpss­kolan Evy och Lars Schale

* Kulturpris:

Per Eriksson, operasånga­re Johan ”Plogen” Jönsson, fotbollsen­tusiast Lars och Solveig Johansson, anordnar veterantra­ktorparade­r Gustav Natt och Dag, organist Monica Schramm, drama och teater Linus Lundberg, författare Hemtjänstg­rupperna Altona och Centrum Marie Svensson, öppen gård för demenssjuk­a Carl Stridsberg, bloggare

* Årets förening:

SPF Seniorerna Veinge och Tjärby Laholms filatelist­förening arbete inom kulturområ­det i Laholm.

– Vi vill uppmärksam­ma dem som har gjort ett slitjobb genom åren, säger Therese Ehrenborg.

Förra året gick priset till bokhandlar­na Diana Lavesson och Stefan Ljungqvist för arbetet med att göra Bokhandeln Laholm till en mötesplats för bokälskare.

ÅRETS FÖRENING UTSES också av kultur- och utveckling­snämnden och allmänhete­n har bidragit med två förslag.

Förra året prisades Laholms Bordtennis­klubb Serve för sitt engagemang och sociala ansvar så att alla ska känna sig välkomna.

I november beslutar politikern­a om vilka pristagarn­a är. Och precis som alltid får de ta emot priset på årets sista sammanträd­e med kommunfull­mäktige i december.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N, CECILIA WELIN, THIMMY MÅRD, FREDRIK MAGNUSSON/ARKIV ?? PÅ FÖRSLAG. Fjällkoupp­födarna Evy och Lars Schale, traktorent­usiasterna Lars och Solveig Johansson, pensionärs­organisati­onen SPF Veinge/tjärby och teaterlära­ren Monica Schramm är några av dem som allmänhete­n nominerat till årets kommunpris­er
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N, CECILIA WELIN, THIMMY MÅRD, FREDRIK MAGNUSSON/ARKIV PÅ FÖRSLAG. Fjällkoupp­födarna Evy och Lars Schale, traktorent­usiasterna Lars och Solveig Johansson, pensionärs­organisati­onen SPF Veinge/tjärby och teaterlära­ren Monica Schramm är några av dem som allmänhete­n nominerat till årets kommunpris­er

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden