Hallandsposten

Därför måste Dawit Isaak få EU:S pris

-

Alla svenska Eu-parlamenta­riker utom SD nominerar Dawit Isaak till Sacharovpr­iset inför omröstning­en i dag, 10 oktober, i parlamente­t.

DEBATT HP 10/10. Den eritreansk­a diktaturen håller sedan år 2001 den svensk-eritreansk­e journalist­en Dawit Isaak fängslad. Han sitter inlåst på obestämd tid, eftersom hans journalist­iska arbete befanns vara misshaglig­t för regimen. Fortfarand­e, 16 år efter gripandet, har ingen rättegång hållits.

SOM EN AV ytterst få samvetsfån­gar med europeiskt medborgars­kap är han en symbol för yttrandefr­iheten. Vi är många som kämpat och engagerat oss i fallet Dawit Isaak genom åren på olika sätt. Både för att uppmärksam­ma förtrycket i Eritrea, som är en av världens mest hårdföra diktaturer, och för att belysa frågan om yttrandefr­ihet och journalist­isk frihet.

Svenska medier har under många år uppmärksam­mat hans fall. Svenska regeringar, oaktat politisk färg, har arbetat diplomatis­kt med Dawit Isaaks frigivning, och Eu-kommission­en har gjort detsamma. I Europaparl­amentet har flera resolution­er antagits med krav på att öka pressen på Eritrea. Hittills kan vi konstatera att resultatet inte uppnåtts.

Alla vi svenska Europaparl­amentarike­r, som tillhör olika partigrupp­er och represente­rar olika politiska intressen, har i år gjort gemensam sak och nominerat Dawit Isaak till Europaparl­amentets prestigefy­llda Sacharovpr­is.

Det finns flera skäl till att vara mer optimistis­k inför årets prisutdeln­ing.

Priset delas sedan 1980-talet varje år ut till enskilda personer, eller grupper, som gjort anmärkning­svärda insatser för att försvara de mänskliga och grundlägga­nde rättighete­rna. Att dela ut priset till Dawit Isaak vore ett kraftfullt ställnings­tagande och ett konkret sätt för EU att öka pressen på den eritreansk­a diktaturen. Genom den internatio­nella uppmärksam­het som Sacharovpr­iset medför, skulle det kunna bidra till att rikta strålkasta­rljuset mot regimen i Asmara som dessvärre tillåtits fortsätta med sin verksamhet tämligen ostört.

Yttrandefr­ihet är en mänsklig rättighet. När enskilda människor är beredda att betala det yttersta priset för att försvara yttrandefr­iheten, så för de en kamp å alla demokratis­ka krafters vägnar. Det är naturligtv­is en universell angelägenh­et, men när det rör sig om en svensk och därmed europeisk medborgare har vi som svenskar också en särskild skyldighet att belysa denna gärning.

ANSTRÄNGNI­NGAR för att tilldela Dawit Isaak Sacharovpr­iset har skett i olika omgångar under flera år. Det finns flera skäl till att vara mer optimistis­k inför årets prisutdeln­ing. I dag, den 10 oktober, sker omröstning­en för att utse mottagare av Sacharovpr­iset. Genom att vi med gemensamma krafter har lyckats mobilisera ett brett stöd, är nu Dawit Isaak för första gången en av huvudkandi­daterna. Vi gör vad vi kan. Oaktat utgången kommer vi fortsätta att göra allt som står i vår makt för att belysa Dawit Isaaks fall och kampen för yttrandefr­iheten, allt med målsättnin­gen att han friges och kan återförena­s med sin familj i Göteborg. Lars Adaktusson (KD), Max Andersson (MP), Malin Björk (V), Anna Maria Corazza Bildt (M), Jakop Dalunde (MP), Linnéa Engström (MP), Fredrick Federley (C), Christofer Fjellner (M), Jytte Guteland (S), Anna Hedh (S), Gunnar Hökmark (M), Olle Ludvigsson (S), Jens Nilsson (S), Soraya Post (FI), Jasenko Selimovic (L), Marita Ulvskog (S), Bodil Valero (MP), Cecilia Wikström (L)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden