Hallandsposten

Sluta att bebygga Fyllebro slagfält!

-

MOSKÉBYGGE­T. För sju år sedan ställde Halmstads kommun upp helhjärtat för att bygga en minnesplat­s på slagfältet på Fyllebro där en vändning av Nordens historia inleddes. Det har blivit en mycket välbesökt och uppskattad plats. Nu kämpar samma kommunledn­ing för att förstöra denna grav- och minnesplat­s för evigt.

Självfalle­t skall vi ha en ordentlig moské i Halmstad. Det är en förutsättn­ing för integratio­nsprocesse­n med flyktingar som vi med öppna hjärtan tagit, och tar, emot. Däremot måste vi tillåtas att reagera kraftfullt mot att man bygger vare sig moskéer, kyrkor eller fler biltvättar på en gravplats där tusentals unga män fick sätta livet till för att forma den säkerhet vi alla i dag njuter i vårt land.

Slaget uppstod efter det att Sveriges fiender brutit tidigare ingångna avtal och invaderat vårt land. Det kan sannerlige­n hända igen. Strax före slaget valde de svenska officerarn­a att som utgångspun­kt ställa upp trupperna på fälten vid Genevad där man 19 år tidigare vunnit en seger mot samma fiender. Detta gjorde man för att ingjuta lugn och förtröstan i de för stunden livrädda soldaterna. Det är så vi borde fortsätta att använda denna plats, en plats för gemensam reflektion och genom att visa respekt för dem som kämpade till sig vårt fredliga hörn på jorden. Runt omkring gravplatse­n finns mark att tillgå.

Man frågar sig varför Halmstads kommun med öppna ögon går in i en sådan här konfrontat­ion genom att bebygga en historisk minnes- och gravplats.

Bengt Olander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden