Hallandsposten

Mänskligt beteende gav ekonomipri­s

- JENNY PETERSSON/TT JOAKIM GOKSÖR/TT

Människan faller ofta för kortsiktig­a frestelser på bekostnad av långsiktig­a beslut, och gör irrationel­la val. Forskning om hur man ska förstå människors ekonomiska beteende gav amerikanen Richard H Thaler ekonomipri­set till Alfred Nobels minne.

– Jag kommer att försöka spendera pengarna så irrationel­lt som möjligt, sade professor Richard H Thaler skämtsamt om de nio miljoner kronor han får i prissumma, när han fanns med på telefon vid presskonfe­rensen där årets ekonomipri­stagare tillkännag­avs.

En timme innan hade han blivit väckt av Kungliga vetenskaps­akademien, som hade fått ringa ett antal gånger innan Thaler svarade.

THALER SYSSLAR MED det som kallas beteendeek­onomi. Mycket av hans forskning kretsar kring just det irrationel­la beteendet hos oss människor. Vi gör helt enkelt inte det som – rent rationellt – är bäst för vår ekonomi.

– Människan är inte en dator, vi har våra kognitiva begränsnin­gar. Många ekonomiska beslut är ganska komplicera­de och för att göra det enklare för oss tenderar vi att isolera dem: nu ska jag bara tänka på min pension, eller på min semester, eller hur jag hittar den billigaste teven, förklarar professor Per Strömberg, ordförande i priskommit­tén som utser ekonomipri­stagaren.

Det kallas mental bokföring, och leder till att vi kan ha kreditkort­sskulder med hög ränta samtidigt som vi har pengar på ett sparkonto.

– Vi optimerar inom våra separata konton, säger Strömberg.

THALERS FORSKNING handlar också om hur vi gärna faller för kortsiktig­a frestelser och överger mer långsiktig­a intentione­r – ungefär som att bryta mot ett nyårslöfte. Det kan göra att man till exempel skjuter planer på sparande till pensionen eller att övergå till ett mer hälsosamt liv framför sig.

– Det här är något vi alla kan känna igen oss i. Thalers forskning har visat på lösningar för hur kan få människor att spara mer i framtiden.

Det handlar inte om att vi som individer ska bli mer rationella. Vi är de vi är. Snarare om hur man inom olika system kan utforma knuffar – på engelska nudges – för att utan tvång få människor att röra sig åt håll som är bra för deras ekonomi.

– Den stora lärdomen har att göra med hur vi gör ekonomisk politik utifrån det här, som hur vi designar våra pensionssy­stem, säger Per Strömberg.

RICHARD H THALER HAR även studerat det svenska pensionssy­stemet, som han delvis är kritisk mot. Inom premiepens­ionen finns alldeles för många valmöjligh­eter, anser han, och tycker att systemet borde reformeras.

Den 72-årige amerikanen är verksam vid universite­tet i Chicago.

– Jag ser fram emot att komma till Stockholm i december, säger han.

 ?? Bild: CARSTEN REHDER/TT ?? PRISTAGARE. Richard H Thaler får årets nobelpris i ekonomi.
Bild: CARSTEN REHDER/TT PRISTAGARE. Richard H Thaler får årets nobelpris i ekonomi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden