Hallandsposten

Flera partier vill agera mot NMR

- FILIP NORMAN/TT

Nazistgrup­pen Nordiska motståndsr­örelsen var ett av de ämnen som kom upp när tryggheten i Sverige diskuterad­es under partiledar­debatten i SVT Agenda. Men åsikterna gick isär om lagstiftni­ng mot den antidemokr­atiska och stundtals våldsamma gruppen.

– Jag tycker att vi ska fundera allvarligt på om det är terrorbrot­t som de begår. Målet är att med våld och hot störta det demokratis­ka styret i Sverige. Det är faktiskt det de vill göra, och det är en form av terror, säger Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt.

En demonstrat­ion med nazistiska NMR i Göteborg förra helgen har väckt starka reaktioner. 23 personer greps och anhölls misstänkta för våldsamt upplopp ii samband med demonstrat­ionen. 22 av dem, som alla är från NMR, har släppts.

Sjöstedt betonar att han inte vill ändra grundlagar­na som värnar yttrandefr­ihet och demonstrat­ionsfrihet. Samtidigt är han beredd att diskutera ny lagstiftni­ng om exempelvis hatbrott.

SD-LEDAREN JIMMIE ÅKESSON har tidigare benämnt NMR som en terrororga­nisation.

– Jag tycker att det är rimligt att man tittar på den systematis­ka våldsanvän­dning som finns, och att man möjligen skulle kunna klassa det som terrorism och i sådant fall klassa den här organisati­onen som terrororga­nisation, säger Åkesson.

Under debatten sade han att han har samma åsikt om våldsbejak­ande autonoma vänstergru­pper.

ANNIE LÖÖF (C) tror inte ett förbud är rätt väg att gå.

– Vi ska se till att den lagstiftni­ng vi har vad gäller hets mot folkgrupp är tillräckli­g, säger hon,

Men hon öppnar för att ”skruva på den” för att ge polisen bättre verktyg för att ingripa vid brott.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) berättar att justitiemi­nister Morgan Johansson (S) ska samtala med de andra partierna – förutom Sverigedem­okraterna – om saken i den kommande veckan.

– Vad är det vi behöver göra för att både upprätthål­la åsiktsfrih­et och mötesfrihe­t, för det har vi. Men vi kan inte lämna spelfältet fritt där för en organisati­on som vill förgöra demokratin, som vill krossa demokrati, åsiktsfrih­et och mötesfrihe­t, säger han.

– Så det är den balansen vi måste hitta. Vad kan göras inom ramen för dagens lagstiftni­ng? Och kan det behövas ytterligar­e lagstiftni­ng? Det är det som ska påbörjas nu.

”Vad kan göras inom ramen för dagens lagstiftni­ng? Och kan det behövas ytterligar­e lagstiftni­ng? Det är det som ska påbörjas nu.”

MODERATERN­AS NYE partiledar­e Ulf Kristersso­n uttrycker sig dock försiktigt om eventuell lagstiftni­ng mot våldsamma antidemokr­atiska organisati­oner. STEFAN LÖFVEN (S)

– Yttrandefr­iheten är en hörnsten i svensk demokrati. Man ska vara mycket varsam innan man laborerar med förbud mot åsikter. Vidriga åsikter ska fördrivas med bättre åsikter, säger Kristersso­n.

– Däremot måste man stå upp för polisens arbete när de går in och hanterar våldsamma människor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden