Hallandsposten

Al-assad styr sargat Syrien

SYRIEN: TROTS VÄSTVÄRLDE­NS MISSNÖJE TYCKS BASHAR AL-ASSAD SITTA SÄKERT

-

Det Syrien som finns kvar att styra över ligger i spillror. – Det är som att vara tillbaka på ruta ett igen, fast i ett sönderslag­et Syrien, konstatera­r analytiker­n Bitte Hammargren.

I sex år har han haft fullt upp med att avvärja ett väpnat uppror mot sitt styre. Men de senaste månaderna har Bashar al-assad hittat tillbaka till mer traditione­lla presidents­ysslor – som när han med uppkavlade skjortärma­r dök upp i ett bageri i Hama i somras, kysste barn på kinden och bakade bröd. Senare har han besökt mejerier i Tartus och sårade soldater i deras hem.

Att han gör fler offentliga framträdan­den, allt längre bort från Damaskus, tolkar många som ett tecken på gott självförtr­oende.

– Bashar al-assad kan för tillfället känna sig säker i sin sits, eftersom de som stödjer honom, Iran och Ryssland, inte vill rucka på honom i en övergångsl­ösning. I alla fall inte just nu, säger Bitte Hammargren som leder Mellanöste­rnprogramm­et vid Utrikespol­itiska institutet.

– Men ibland antyds från iranskt håll att de inte är gifta med en viss person i Damaskus.

REGIMEN GÖR STORA ansträngni­ngar för att befästa bilden av att kriget är över och landet öppet för affärer, åtminstone för vänligt inställda länder. Men trots att striderna har minskat är det svårt att släta över att al-assad i sina händer har ett land som möjligen är så trasigt att det inte kommer att gå att laga, där utländska krafter mutat in sitt inflytande.

– Syrien kommer att leva med sina krigstraum­an psykologis­kt, ekonomiskt och politiskt under lång tid framöver. Regimen ser ungefär ut som den gjorde innan kriget bröt ut, en del kosmetiska reformer men annars är det samma gäng som styr, säger Aron Lund, författare till boken ”Syrien brinner”.

– Regimen måste förhålla sig till att den har ett annat land att styra, med problem som religiös och etnisk sekterism.

DE LÄNDER SOM stödjer opposition­en har numera få halmstrån kvar att greppa när det gäller att sätta press på regeringen – ett av de sista är finansieri­ngen av Syriens återuppbyg­gnad.

– FN vill ha en övergångsl­ös-

 ??  ?? SYNLIG. Bashar al-assad blickar ner från ett porträtt på en gata i staden Dayr al-zawr.
SYNLIG. Bashar al-assad blickar ner från ett porträtt på en gata i staden Dayr al-zawr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden