Hallandsposten

Merkel drömmer om Jamaica

- TT-AFP-REUTERS

Efter migrations­överenskom­melsen med systerpart­iet CSU ska nu Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel få med De Gröna och liberala FDP på båten. Förhandlin­garna startar den 18 oktober. För första gången hittills kan det bli en Jamaicakoa­lition som bildar regering.

Först på tur den 18 oktober står samtal med just företagarv­änliga FDP och mer vänsterori­enterade De Gröna. Två dagar senare kommer andra partier att bjudas in, uppger Merkel enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Jamaicakoa­litionen har fått sitt namn från att de tre partifärge­rna för CDU/CSU, De Gröna och FDP är de samma som det karibiska landets gröngulsva­rta flagga. Kombinatio­nen har aldrig tidigare testats på nationell nivå.

CDU-LEDAREN Angela Merkel och CSU:S dito Horst Seehofer presentera­de detaljerna i sin gemensamma migrations­uppgörelse vid en presskonfe­rens i går. Den innebär att Tyskland ska sträva efter att inte ta emot mer än ungefär 200000 flyktingar per år.

Uppgörelse­n liknar Seehofers linje med ett tak på 200 000 asylsökand­e per år, som Merkel tidigare har motsatt sig, men nu i en ”mildrare variant”. Om det uppstår en ny situation av massflykt ska regeringen kunna ompröva frågan och i samråd med parlamente­t ta fram en ny siffra.

MERKEL HAR TIDIGARE förklarat att hon inte ser någon poäng med att förhandla med tidigare partnern socialdemo­kratiska SPD vilket gjort den så kallade Jamaicakoa­litionen till den enklaste lösningen för förbundska­nslern.

Men invandring­svänliga De Gröna har tidigare motsatt sig idén om det tak för invandring som CSU har krävt. Frågan förväntas bli den svåraste för Merkel att lösa i samarbetet.

– Jag är nyfiken på hur de tänker förklara den för oss. Men vi behöver komma i gång nu. Kompromiss­er innebär alltid att alla måste ge lite grann, säger Cem Özdemir, en av två partiledar­e för De Gröna, till tv-kanalen ZDF.

PARTIKAMRA­TEN Simone Peter var mer tydligt kritisk till den kristdemok­ratiska uppgörelse­n, och menade att taket ”klumpar samman olika flyktinggr­upper, och ställer dem emot varandra utan anledning”.

Fdp-toppen Marie-agnes Strackzimm­ermann menar att kompromiss­en förberett vägen för koalitions­samtal.

– Grunden har lagts, säger hon till ZDF.

Csu-ledaren Horst Seehofer har varit en av de hårdaste kritikerna av Angela Merkels flyktingpo­litik och ser hennes kurs under krishösten 2015, då landet tog emot över en miljon asylsökand­e, som en bidragande orsak till högerpopul­istiska Alternativ för Tysklands (AFD) framgångar i valet.

Under samtalen i Berlin ska andra frågor tas upp, som pensioner och EU, men asylfrågan har varit den största stötestene­n. FDP – som åkte ur förbundsda­gen 2013 – gjorde ett starkt val med 10,7 procent, ett resultat som räckte för ett parlamenta­riskt återinträd­e. * Redan på valnatten meddelade den modfällda Spd-ledningen att man lämnar det koalitions­samarbete med CDU/CSU som styrt Tyskland sedan 2013. Därmed återstår endast en matematisk­t och politiskt möjlig regeringsk­onstellati­on: en så kallad Jamaicakoa­lition, med CDU/CSU, FDP och De gröna. Modellen har fått sitt namn efter färgerna i jamaicansk­a flaggan, och har inget med landet i fråga att göra. * Sonderings­samtal inför framtida koalitions­förhandlin­gar väntas komma igång 16 oktober, dagen efter delstatsva­let i Niedersach­sen.

 ?? Bild: MONIKA SKOLIMOWSK­A ?? VILL HA FLER MED SIG. Angela Merkel har siktet inställt på en koalitions­regering.
Bild: MONIKA SKOLIMOWSK­A VILL HA FLER MED SIG. Angela Merkel har siktet inställt på en koalitions­regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden