Hallandsposten

SPORT. ”Chansen att vinna gruppen finns fortfarand­e”

-

Jag gillar förbundska­ptenen Janne Anderssons blixtsnabb­a replik på presskonfe­rensen på frågan om hur resonemang­et skulle gå vid 0–2-underläge i paus mot Holland på Amsterdam arena på tisdag kväll: – Då får vi väl göra tre i andra halvlek!

För precis så fungerar den populäre och ödmjuke 55-åringen från Halmstad och har alltid gjort, oavsett om det har handlat om att själv tjonga in bollar i den rödblåa Aletmunder­ingen på Alevallen, leda Halmstads BK eller IFK Norrköping i Allsvenska­n eller – coacha det största landslaget vi har i svensk idrott, fotbollsla­ndslaget. Att planera för en hedersam förlust som ändå räcker för att säkra en play off-plats till VM existerar inte i denna vinnarskal­le. I stället sa Janne på Fotbollska­nalens tv-sända presskonfe­rens: – Vårt fokus ligger inte på att undvika förlust utan att vinna matchen eftersom chansen fortfarand­e finns att vinna gruppen.

Inget tjafs. Precis så.

DET ÄR NATURLIGTV­IS också så som de svenska spelarna ska och måste förhålla sig till matchen mot Holland.

Att gå in med en inställnin­g och vetskap att till och med 0–6 eller 1–7 räcker kunde bli dyrbar eftersom laget då lätt blir passivt och hamnar på hälarna mot ett hemmalag som bara har ett läge, plattan i mattan från första sekunden. Och skulle holländarn­a då få några tidiga mål och inse att mission impossible inte är helt omöjligt ändå – ja, då kan paniken lätt sprida sig.

”Det är mindre sannolikt att Holland ska göra 7–0 på Sverige än att Frankrike ska snubbla på Vitrysslan­d så att blågult skulle kunna ta direktplat­sen till VM.”

Men inte hos Janne Anderssons pojkar, inte, där spelarna bubblar av självförtr­oende och Marcus Berg är i hysterisk målform.

Inte ska Sverige – stöttat av minst 4 000 nedresta supportrar – på 90 minuter kunna släppa in lika många mål som laget gjort på hela kvalspelet­s nio matcher, alltså 13 timmar och 30 minuter.

Nej, även om Arjen Robben gjorde en kovändning, troligtvis uppläxad av förbundska­ptenen Dick Advocaat, och påpekade att det visst är möjligt att man kan vinna med 7–0 så är det mindre sannolikt än det andra, fantastisk­a scenariet, att Frankrike skulle snubbla på Vitrysslan­d och Sverige, förutsatt att man tar en poäng mer än fransmänne­n, skulle ta en direktplat­s till VM i Ryssland.

Men för att återgå till verklighet­en.

DET BLIR PLAY off och då handlar det, precis som mot Luxemburg, återigen att undvika gula kort på nyckelspel­are som Andreas Granqvist och 3/4 av den svenska backlinjen.

Och visst ska Sverige gå för seger. Det kan betyda de kliv uppåt som krävs i den världsrank­ing som kommer på måndag och som blir grund för play-off-seedningen med lottning nästa tisdag.

Så boka in den 9–11 respektive 12–14 november. Då avgörs play off-dramat. Och även om Italien och Portugal rent klimatmäss­igt lockar mer så känns en resa till Nordirland, Wales eller Irland betydligt mer behaglig. Om den sedan ska ge anslutning till Ryssland sommaren 2018.

Och dessutom göra svensk fotboll 100 miljoner kronor rikare, som en plats i VM tydligen värderas till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden