Hallandsposten

En Vm-plats ger nästan 100 miljoner

- MATTIAS BALKANDER 031-62 41 69 mattias.balkander@gp.se

Tolv miljoner dollar eller 98 miljoner svenska kronor med nuvarande dollarkurs. Det är vad en Vm-plats ger fotbollsla­ndslaget. – Det skulle betyda otroligt mycket och ge oss förutsättn­ingar att utveckla vår verksamhet, säger Svenska Fotbollför­bundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand.

Fifa betalar ut deltagarpe­ngar till samtliga nationer som kvalar in till världsmäst­erskapet i Ryssland. Enligt uppgifter är garantibel­oppet till 2018 tolv miljoner dollar.

– Det är inte klart än. Oavsett belopp är det enormt mycket pengar det handlar om att nå ett Vm-slutspel, säger Håkan Sjöstrand, som är på plats i Amsterdam inför tisdagens Vm-kval mot Nederlände­rna.

– Vi vill såklart helst gå direkt dit. Att gå omvägen via ett playoff är för stora risker. Rent ekonomiskt vore man dålig om man vill ta den omvägen för att få några miljoner extra.

Netto innebär ett playoff mellan tre och fem miljoner kronor, uppger Sjöstrand.

– Betydligt mer än vad vi har räknat med. Sedan har vi anpassat biljettpri­ser. Självklart har det varit väldigt positivt. I grund och botten handlar det om resultat. Det ger oss förutsättn­ingar att få en bättre ekonomi, säger Håkan Sjöstrand.

Vad skulle du säga om förbundets ekonomi?

– En del påstår att det är pressat. Nej, vi har en väldigt god kontroll på ekonomin i det hela. Det som någon påstår att det är pressat, den uppfattnin­gen delar inte jag.

Vad har du för uppfattnin­g?

– Att vi har en bra ekonomi. Stabilitet. Att ta oss till mästerskap kommer alltid vara centralt. Vi är beroende av pengar och intäkter. Då är det att ta sig till slutspelen, VM och EM, ger oss stora intäkter.

Om pengar kommer in, hur vill du investera dem?

– Det är otroligt viktigt. Alla pengar vi får in går tillbaka till svensk fotboll. Det är väldigt viktigt. Vi investerar i bättre tränarutbi­ldningar, ungdomsutb­ildningar. Det är inga aktieägare de här pengarna går till. Sedan försöker vi hushålla så att de skall räcka över tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden