Hallandsposten

Kreativite­ten flödar i broderibub­blan

BOSTAD: STOR ÖKNING AV INTRESSET FÖR FIRARE HEMSLÖJD

- FRIDA ANTER/TT

Gisela Ståle hade länge velat ha en hobby att fokusera på, något som kunde få henne att släppa allt annat. Ett tillstånd hon hade sett sin make hamna i både som musiker och när han ägnade sig åt vågsurfing. När hon för drygt ett halvår sedan fick syn på ett broderikit med mönster och material i en webbshop slog hon till.

– Att det blev just broderi var en slump. Jag tror att jag fastnade för att det var så lätt att komma igång med korsstygne­n och få se ett resultat. Det gjorde att jag ville fortsätta, säger Gisela.

MEN NÄR HON skulle börja brodera efter mönstret, som föreställd­e en blomma, kändes det alldeles för tråkigt.

– Jag googlade lite typsnitt på bokstäver i stället och använde sedan materialet jag fått hemskickat till min egen idé.

Hennes första broderi blev ”träl * Släpp taget om vad som är rätt och fel, vackert och fult. Använd de färger som du tycker om och gör mönsterfor­mer som bara blir dina!

* I bundet broderi går det att räkna trådarna i väven man syr på, till exempel aidaväv eller annat räknelinne. Vanliga stygn som används är korsstygn och tvistsöm.

* Vid fritt broderi ”målar” man med garnet och broderar fria mönsterfor­mer på ett tätt tyg.

* Använd bra kvalitet på tyg och garn, helst naturmater­ial. Att sy med ullgarn på kläde (vävt, filtat ylletyg) går lätt och fyller bra. Tänk bara på att använda en synål med tillräckli­gt stort öga, som banar väg för tråden genom tyget. Då går det lätt att sy och garnet slits inte i onödan.

* Kom ihåg att det får ta tid. Det är det som är så skönt med handarbete.

* På www.hemslojden.org hittar du broderikur­ser över hela landet där du kan lära dig grunderna och inspireras av andra. Källa: Ulrika Rapp på organisati­onen Hemslöjden

res dig” i versaler och olika färger för varje ord. På den vägen har det fortsatt. Gisela broderar vad hon själv beskriver som en blandning av

komiska och tragiska budskap. Inspiratio­n hämtar hon både från sin egen vardag och uppväxt, låttexter, sådant hon hör andra prata om eller läser.

– Vissa teman har utkristall­iserat sig. Det går nog inte att missa att jag är mamma, har växt upp på landet, har en släng av social fobi och att min livssyn emellanåt är mer mörk än ljus.

ENLIGT ULRIKA RAPP på organisati­onen Hemslöjden har broderitre­nden hållit i sig ett bra tag nu, och det finns inga tecken på att den är på väg att avta. Tvärtom blir allt fler, i alla åldrar, intressera­de, menar hon.

– Vi kan se det på intresset för våra broderiböc­ker förstås, men också att kurser lätt blir fulla och ofta har långa väntelisto­r. Och när vi lägger ut något om broderi i sociala medier blir det tre gånger fler ”likes”.

Den friare väg som Gisela Ståle har valt, där man viker av från det givna mönstret och skapar sin egen, personliga uttrycksfo­rm, tror Ulrika Rapp har bidragit till ett ökat intresse.

PÅ FRÅGAN OM varför det har blivit så populärt att brodera ger Ulrika Rapp, som själv är en stor broderient­usiast, ett personligt svar.

– Det är avkoppland­e, man blir lugn och fokuserar bara på sitt broderi – i sin egen glada bubbla. Tiden rinner i väg, inspiratio­nen flödar och det föds nya idéer som man måste förverklig­a. Man följer inga givna ramar och uppritade mönster, utan får skapa själv.

Just det där med att hitta lugnet, på ett sätt som påminner om att meditera, känner Gisela Ståle igen sig i. För henne fungerar broderi till och med bättre än meditation. Hon tycker också att det blir en möjlighet att kanalisera negativ energi och göra något komiskt av sådant som kan kännas svårt.

– Det är en ganska bitter ton i mina broderier, men jag tror inte alls att det är så mina vänner uppfattar mig. Att ta oron och göra den till en text som man lägger ut och garvar åt är bättre än all terapi.

Nu kan Gisela Ståle konstatera att broderande­t blev just det där fritidsint­resset hon drömde om. I dag ägnar hon flera timmar om dagen åt sin hobby. Tid som hon tidigare kunde lägga på att titta på tv, läsa eller slösurfa på nätet.

– När jag broderade den där första texten upplevde jag verkligen en kick. Jag har en lista med över 500 idéer till kommande motiv i mobilen, som jag tar upp och klurar på ibland. Livet är alldeles för komiskt för att jag ska få idétorka.

Allt fler lägger de färdiga mönstren åt sidan till förmån för det fria broderiet. Tvåbarnsma­mman Gisela Ståle från Malmö ratade blommönstr­et i startkitet och började i stället lägga ut sina underfundi­ga skapelser i sociala medier under namnet Brodera ut texten.

GANSKA SNART EFTER att Gisela hade kommit igång med broderande­t skickade hon en bild till en kompis, som blev eld och lågor över sin väninnas nyfunna talang. Efter den positiva responsen öppnade hon konton med namnet ”Brodera ut texten” på Facebook och Instagram där hon började publicera bilder på sina alster. I dag har respektive konto över 700 följare och klättrar ivrigt mot tusen.

– Jag undrar så vilka de är! Runt hundra kan ju vara vänner och bekanta, men de andra? Det är så spännande, och så roligt att få dela min humor med andra!

 ?? Bild: JOHAN NILSSON ?? MÅNGA IDÉER. Inspiratio­nen till Gisela Ståles broderier kan komma från egna upplevelse­r, men även via låtar och texter.
Bild: JOHAN NILSSON MÅNGA IDÉER. Inspiratio­nen till Gisela Ståles broderier kan komma från egna upplevelse­r, men även via låtar och texter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden