Hallandsposten

Halmstad fixar för framtida lek

78 lekplatser i Halmstad har hittills renoverats och fått nya klätterstä­llningar och gungor. 34 återstår enligt en beslutad plan.

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

På den nyrenovera­de lekplatsen på Korngatan på Nyatorp springer ett gäng barn i gula västar omkring och leker i solen. Thomas Henriksson, förskollär­are på Granitens förskola, har tagit med sig ett gäng femåringar för att testa på den nya utrustning­en.

Här finns klätterstä­llning, gungor, gungställn­ing och en slags inhägnad i trä som med sina små torn för tankarna till ett slott. Här finns också små dörrar och fönster som barnen kan klättra in och ut genom.

– Den är jättefin med fin sand och lite riddar- och sagotema. Väldigt varierande för barnen, blir omdömet från Thomas Henriksson.

Barnen är lika nöjda, om än lite mer fåordiga när de får frågan om vad de tyckte om lekplatsen.

– Bra, säger Sofia och tillägger att gungorna var bäst.

– Jag tyckte rutschkana­n var roligast, säger Lorik.

Det var första gången Granitens förskola besökte Korngatans nya lekplats, men troligen inte sista säger Thomas Henriksson.

– Den ligger perfekt för oss, det tog bara en kvart att gå hit och barnen tycker alltid att det är kul med sådana här små utflykter, säger han.

KORNGATAN ÄR BARA en i en lång rad av lekplatser som har eller ska rustas upp i kommunen. Det hela började 2006 med en inventerin­g som visade att kommunen hade närmare 230 lekplatser i varierande storlek. Det gjorde Halmstad till en av de lekplatstä­taste kommunerna i landet.

– Många var byggda på 70- och 80-talet och började bli gamla och i dåligt skick. Mycket av utrustning­en var utdömd enligt nya regler, berättar Anneli Bylander, landskapsa­rkitekt.

Eftersom det är dyrare att bygga och underhålla lekplatser i dag än för 30-40 år sedan fanns det inte resurser till att behålla alla. Politikern­a antog därför en plan som hade som mål att ungefär hälften skulle rivas och hälften rustas upp.

DE SENASTE TIO åren har alla utom tre av de lekplatser som fått ta bortstämpe­l försvunnit. Samtidigt har 78 bockats av från renovering­slistan.

– 54 har fått en totaluppru­stning och 24 har rustats upp delvis, säger Anneli Bylander.

En del renoveras med någon form av tema för att de ska bli lite mer speciella som utflyktsmå­l och inte bara locka dem som bor i närområdet, berättar Anneli Bylander.

– Leverantör­er av lekutrustn­ing har anammat den nuvarande trenden med temalek vilket gjort att det finns mycket utrustning på marknaden för detta. Och vi försöker hela tiden hitta sätt att utforma lekplatser­na så att de ska inspirera till lek samtidigt som vi försöker få en variation i utbudet. Har man tröttnat på en lekplats ska man kunna besöka en annan och uppleva något nytt, säger hon.

Förutom nämnda Korngatan har även lekplatser­na på Kopparmöll­evägen vid Alevallen och Guldvingev­ägen i Trönninge renoverats i sommar.

Nu återstår 34 lekplatser innan kommunen har gått laget runt.

Två av dem får en ansiktslyf­tning redan under hösten. Det gäller Arkitektga­tan på Rotorp och Kursgårdsv­ägen i Nissaström. Nya klätterstä­llningar och gungor ska sättas upp och på Arkitektga­tan ska det även göras nya markmålnin­gar där barnen ska kunna spela twister och hoppa hage.

Även den på Penngränd i Bäckagård ska renoveras i vinter.

– Den har vi slagit ihop med en aktivitets­yta så det blir en kombinerad mötesplats för lek och aktivitet, säger Anneli Bylander.

Genom åren har även helt nya lekplatser tillkommit i takt med att det byggts nya bostadsomr­åden eller att parker har rustats upp. Några exempel är Bronsålder­slekplatse­n på Albinsro, Källflyväg­en i Åled och Kappgatan i Skedalahed.

– När planen är klar räknar vi med att ha omkring 120 lekplatser i kommunen, förutsatt att igen ny tillkommer, säger Anneli Bylander.

Men något exakt slutdatum för upprustnin­gen finns inte.

– VILKEN TAKT VI kan hålla beror på hur mycket pengar som avsätts framöver. Och när vi väl är klara så kan vi behöva börja om med de som man rustade först. Det finns ett ständigt återkomman­de behov av att rusta upp lekplatser, säger Anneli Bylander och tillägger:

– I bästa fall har en lekplats en livslängd på 20-25 år beroende på slitage, kvalité på lekutrustn­ingen och hur utsatt den är för väder och vind.

Vilka lekplatser som står på tur för renovering nästa år kan hon inte svara på i dagsläget.

– Vi har vaga planer men går inte ut med någon informatio­n innan beslut är fattat. Vi brukar lägga planen i slutet av året.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? SAGOTEMA. Vem som helst kan förvandlas till prinsessa på lekplatsen på Korngatan som i somras renoverade­s med sagotema.
Bild: JARI VÄLITALO SAGOTEMA. Vem som helst kan förvandlas till prinsessa på lekplatsen på Korngatan som i somras renoverade­s med sagotema.
 ??  ?? LEKTEST. Nya lekplatsen på Korngatan fick klart godkänt av barnen på Grani-
LEKTEST. Nya lekplatsen på Korngatan fick klart godkänt av barnen på Grani-
 ??  ?? SORTERING. En del av den gamla lekutrustn­ingen sparas och sätts upp igen medan annat är så slitet att det slängs.
SORTERING. En del av den gamla lekutrustn­ingen sparas och sätts upp igen medan annat är så slitet att det slängs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden