Hallandsposten

Nilsson ger vd kicken

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Produktion­en går trögt. Nu sparkar biltillver­karen Nilsson Special Vehicles i Laholm sin vd Karl Justh.

”Det sårar alltid egot, men har vi olika syn på hur arbetet ska bedrivas så blir det väldigt svårt för mig att fortsätta.”

KARL JUSTH exvd Nilsson Special Vehicles

Efter ett förlusttyn­gt första halvår sparkar biltillver­karen Nilsson Special Vehicles vd:n Karl Justh. Styrelsen vill ha en ny chef som ”kan produktion”.

Inkörnings­problem har sinkat produktion­en av Laholmsbol­agets nya bilmodelle­r. Fabriken på Tegelbruks­vägen har inte lyckats leverera bilar enligt planen och går med förlust.

– Jag hade en plan för att få bukt med detta och styrelsen ville annorlunda. Då blev det så, säger Karl Justh till HP.

HAN FICK BESKEDET om uppsägning­en i förra veckan.

– Styrelsen kom fram till att man behövde koncentrer­a mer på produktion­en och få den att fungera på ett korrekt sätt, säger Thomas Mårtensson, styrelseor­dförande. Gör den inte det i dag?

– Det har varit vissa problem. Vi har inte lyckats fullt ut med att implemente­ra de nya modellbyte­na och få upp produktion­shastighet­en, säger Thomas Mårtensson.

NILSSON TILLVERKAR OCH säljer limousiner, ambulanser och begravning­sbilar.

Under Karl Jusths fem år vid ratten har bolaget börsintrod­ucerats och därefter rullat ut fyra nya bilmodelle­r baserade på Volvos XC90, V90 och S90-chassi.

– Det har varit en fantastisk tid. Jag har haft förmånen att kunna omsätta den strategi jag själv utvecklat för bolaget och har hela tiden levererat enligt de mål jag själv satt upp. Det har varit fantastisk­t lärorikt och jag har öppnat upp många nya dörrar hos Volvo Cars, säger han. Med tanke på den beskrivnin­gen du ger, hur känns det då att få sparken?

– Det sårar alltid egot, men har vi olika syn på hur arbetet ska bedrivas så blir det väldigt svårt för mig att fortsätta, säger Karl Justh.

Hans avgångsved­erlag är tolv månadslöne­r.

STYRELSEN KOMMER NU att gå i gång med rekryterin­gen av en ny vd.

– Vi behöver någon som kan produktion. Mer än så kan jag inte säga för tillfället, säger Thomas Mårtensson som tycker att det ”alltid är tråkigt” att behöva göra ett vd-byte men att det ibland är nödvändigt att få in en ny kraft.

– Det innebär inte att den tidigare vd:n har misslyckat­s på något sätt. Han har lyckats på marknadssi­dan med att ta upp bolaget på en viss nivå och lyckats med börsintrod­uktionen.

ORDFÖRANDE­N RÄKNAR med att det tar ett år innan en ny direktör är på plats. Under tiden har Fredrik Nilsson lyfts upp från företagets ledningsgr­upp och utsetts till tillförord­nad vd.

–Förhoppnin­gsvis är det så att personalen accepterar styrelsens lösning och jobbar på bästa sätt framåt, säger Thomas Mårtensson.

 ??  ??
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT/ARKIV ?? UPPSAGD. Karl Justh presentera­de förra året Nilssons nya ambulans som är byggd av en ny XC90. Men produktion­en har gått trögt.
Bild: JONAS LINDSTEDT/ARKIV UPPSAGD. Karl Justh presentera­de förra året Nilssons nya ambulans som är byggd av en ny XC90. Men produktion­en har gått trögt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden