Hallandsposten

Den svenska modellen behöver undantag för att lösa de problem som vi står inför.

ARBETSMARK­NAD. ”Den svenska modellen ska bevaras”. I söndagens partiledar­debatt i SVT upprepade Stefan Löfven sitt mantra angående sysselsätt­ningsgapet.

-

LEDARE HP 11/10. Frågan har utkristall­iserat sig som en av de närmaste årens största utmaningar, och Löfven fortsätter att ge samma svar: lösningen är mer utbildning.

IDÉN ATT KLYFTAN mellan arbetsmark­nadens olika gruppering­ar helt kan slutas med hjälp av mer högskole- och yrkesutbil­dning är dock naiv. Som Liberalern­as Jan Björklund påpekade har många av de som invandrat till Sverige på senare år knappt grundskole­utbildning. Ambitionen att samma personer ska bli ingenjörer, sjuksköter­skor eller lärare kommer bara att leda till att stora grupper hålls kvar i arbetslösh­et och bidragsber­oende.

Det må vara en bitter sanning att svälja, men om inte fler jobb skapas, till exempel inom servicebra­nschen, kommer många i arbetsmark­nadens utkanter aldrig att kunna försörja sig.

I praktiken kan det underlätta­s på tre sätt: Anställnin­gsrisken kan minskas genom en reformerad arbetsrätt. Kostnaden kan sjunka dels genom sänkta arbetsgiva­ravgifter och skatter på arbete, men också genom sänkta ingångslön­er. Och det är här som Stefan Löfven spjärnar emot.

DEN SVENSKA MODELLEN innebär att lönerna sätts av arbetsmark­nadens parter. Rehn-meidner-modellen, den ekonomiska teori som låg till grund för Socialdemo­kraternas politik från 1950-talets och framåt, bygger dessutom till stor del på att Sveriges konkurrens­kraft inte ska öka genom lönekonkur­rens. Tanken var att lågprodukt­iva företag genom den solidarisk­a lönepoliti­ken skulle drivas att antingen bli lönsamma genom teknisk utveckling och ökad produktivi­tet – eller gå under.

Men Rehn-meidner-modellen skapades när Sverige var en liten, sluten ekonomi med en homogen befolkning. I dag är både konkurrens­en och befolkning­en annorlunda. Segregatio­nen är stor och växande.

Den låga utbildning­snivån bland vissa grupper behöver inte betyda att hela den svenska ekonomin måste ställas om till en tjänstesek­tor med nya låglönejob­b. Men det är tydligt att den svenska modellen behöver undantag för att lösa de problem som vi står inför.

Alliansens förslag om inträdesjo­bb är ett exempel på hur det skulle kunna se ut. Det innebär att nyanlända och ungdomar upp till 23 år utan gymnasieex­amen ska kunna anställas till 70 procent av en normal ingångslön. Dessutom slopas arbetsgiva­ravgiften, och provanstäl­lningsperi­oden utökas till två år. Förslaget täcker därmed in alla tre områden som behöver reformeras för att minska risken och kostnadern­a för att anställa.

MEN PÅ DET örat vill inte Stefan Löfven lyssna. Frasen om att värna den svenska modellen har blivit en besvärjels­e: bevara oss från ondska, som avskaffade turordning­sregler och lägre ingångslön­er. Måtte mer utbildning lösa problemet. Så låter den som – i stället för att ta sig an dagens utmaningar – klamrar sig fast vid minnet av svunna tider.

Men det är tydligt att den svenska modellen behöver undantag för att lösa de problem som vi står inför.

 ?? Bild: SÖREN ANDERSSON/TT ?? TVEKAR. Stefan Löfven vill inte ta tag i de reformer som skulle göra skillnad för utrikes födda på arbetsmark­naden.
Bild: SÖREN ANDERSSON/TT TVEKAR. Stefan Löfven vill inte ta tag i de reformer som skulle göra skillnad för utrikes födda på arbetsmark­naden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden