Hallandsposten

Sverige klart för play off

- Jan-owe Wikström 010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se

Vi kunde sluta hoppas på en direktplat­s till VM i Ryssland nästa sommar efter 16 minuter. Då gjorde Arjen Robben 1–0 till Holland, trots en nonchalant uselt slagen straff efter en riktigt klantig hands av Victor Nilsson Lindelöf. Vi kunde sluta drömma om en direktplat­s till VM efter 27 minuter.

Då gjorde Antoine Griezmann 1–0 för Frankrike mot Vitrysslan­d varpå Olivier Giroud spädde på med 2–0 sex minuter senare.

Och vi tvingades inse att en plats i play off – det är vad vi i bästa fall skulle få efter 33 minuter.

Då gjorde Robben 2–0 för Holland på ett mäktigt vänstersko­tt mot ett vettskrämt, paralysera­t Sverige som backade och backade och inte stod att känna igen.

För den här aftonen var bollen aldrig rundare på Amsterdam arena och Stade de France än att Sverige efter ”bara” 0–2 till slut med fem måls marginal undvek de där 0–7 och fransmänne­n avfärdade vitryssarn­a ganska bekvämt. Och något nytt 1993 blev det aldrig. Det var då, den 17 november 1993 på Parc de Princes i Paris som Frankrike fram till slutminute­n hade Vm-platsen som i en ask när Bulgariens Kostadinov fick drömträff och med sitt 2–1-mål skickade både bollen rakt upp i nättaket och fransmänne­n ur Vm-slutspelet.

”Den här aftonen var bollen aldrig rundare än att Sverige med marginal undvek de där 0–7 och fransmänne­n avfärdade vitryssarn­a bekvämt.”

VISST SÅG DET riktigt darrigt ut i första halvlek där tanken att ”det omöjliga kan väl inte hända” svischade förbi när Sverige desperat, med laget sittande i knät på den storspelan­de målvakten Robin Olsen, bara slog ifrån sig utan tillstymme­lse till eget spel.

Men till slut var det inte ens nära, där Mikael Lustigs gula kort för maskning vid ett inkast var lika onödigt som korkat. Och nu väntar alltså ett play off-drama i två akter. Första delen den 9–11 november, den andra 12–14 november.

Schweiz (7), Italien (17), Kroatien (18) eller Danmark (26) – där har ni de tänkbara motståndar­na när Sverige hamnade på den nedre halvan och inte blev seedat.

Men då ska ni veta att för dessa lag är just Halmstadso­nen Janne Anderssons Sverige mardrömsmo­tståndaren som ingen vill möta

– Jag vill helst möta brittisk motstånd. Då vet vi vad vi får, sa Danmarks norske förbundska­pten Åge Hareide till Tipsbladet.

NIO SEGRAR, TVÅ oavgjorda och tre förluster, 39 gjorda mål fördelade på 17(!) målskyttar och bara tolv insläppta. Det finns väl inget lag som skulle frivilligt skulle möta en sådan motståndar­e.

Som därtill, sedan Janne Andersson tillträdde, ännu inte hade gått mållöst från planen i någon av de 14 landskampe­rna. Fram till i går.

Jättarna Brasilien, Tyskland, Spanien, England, Frankrike, Portugal och Belgien är redan där, i Vm-slutspelet i Ryssland nästa sommar. Liksom nämnda värdnation, Iran, Japan, Mexiko, Saudiarabi­en, Sydkorea, Egypten, Nigeria, Polen, Costa Rica, Serbien och – lilla Island, med sina 350 000 invånare den minsta nation som någonsin har kvalificer­at sig.

Vi får vänta till mitten av november. Men den som väntar på något gott...

 ?? Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN ?? VI KLARADE DET. Förbundska­ptenen Janne Andersson och lagkaptene­n Andreas Granqvist konstatera­r att det blir som väntat play off
Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN VI KLARADE DET. Förbundska­ptenen Janne Andersson och lagkaptene­n Andreas Granqvist konstatera­r att det blir som väntat play off
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden