Hallandsposten

Utlämnande oroar inte regiontopp

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Hur Region Hallands patientupp­gifter hanteras är formellt regionstyr­elsens ansvar, men ordförande Mats Eriksson (M) säger sig inte känna oro över utlämnande­t till Boston, USA. – Vem skulle ha intresse av att missbruka materialet? undrar han.

Mats Eriksson beklagar att överlämnan­det av personuppg­ifter inte gått helt rätt till, men menar att det gjorts i ett gott syfte.

– Vi gör detta för att kunna ge hallänning­arna en bättre vård och det har aldrig funnits något ont uppsåt. Problemet är snarare att vi har data som vi inte får lov att använda. Det tycker jag är ett större bekymmer.

Men det är ju ett faktum att det finns lagar som reglerar utlämnande­t av personuppg­ifter.

– Ja, jag säger inte att man ska bryta mot lagen, men ibland måste man våga driva på utveckling­en. Vi kommer nu att se till att alla avtal kommer på plats.

På vilka grunder kan du säga att du inte är orolig för de uppgifter som lämnats ut?

– De data som hanterats har ju varit anonymiser­ade. Jag har också svårt att se vem som skulle vara intressera­d av enskilda personuppg­ifter, om de nu skulle gå att få fram.

Hur väl informerad har du varit om vad som skett inom Bostonsama­rbetet?

– Jag har alltid det yttersta ansvaret, men efter att regionstyr­elsen fattat beslut så förutsätte­r jag att det praktiska fungerar. Nu gjorde det inte det fullt ut. När vi ställt frågor har man svarat att det inte finns några risker och att allt är säkrat enligt konstens alla regler. Det är förstås lätt att vara efterklok. Jag kunde ha ställt fler frågor, men såg ingen anledning till det. Vem sade att allt var säkrat enligt konstens alla regler?

– Jag kommer inte ihåg vilken person det var och är inte intressera­d av att jaga huvuden. Alla kan göra fel. Det viktiga är att felen inte upprepas. Har du tagit del av den rapport, där juristen Manólis Nymark rekommende­rar

regionen att inte lämna ut personuppg­ifter till USA, eller att åtminstone säkra sekretesse­n och ägandet av uppgiftern­a?

– Jag har hört en muntlig redovisnin­g av rapporten, men inte sett själva texten. Gav inte den redovisnin­gen anledning till eftertanke?

– Nej, men det beror kanske på hur rapporten återgavs. Vad händer nu?

– Regionstyr­elsen kommer att få en redovisnin­g vid sitt möte i morgon (onsdag, reds. anm.) Jag tycker ändå att det är viktigt att vi fortsätter vårt samarbete med Boston. Vi har ju inte lämnat våra data till dem för att vi tycker att det är kul. Det handlar om att de har en kapacitet att bearbeta dem, som vi själva saknar.

 ?? Bild: STINA OLSSON ?? GOTT SYFTE. ”Vi gör detta för att kunna ge hallänning­arna en bättre vård och det har aldrig funnits något ont uppsåt”, menar Mats Eriksson (M), regionstyr­elsens ordförande.
Bild: STINA OLSSON GOTT SYFTE. ”Vi gör detta för att kunna ge hallänning­arna en bättre vård och det har aldrig funnits något ont uppsåt”, menar Mats Eriksson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden