Hallandsposten

Ambulansen har åter full bemanning

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Efter massuppsäg­ningarna i början av året såg det illa ut för ambulanssj­ukvården i Halmstad. Nu är stationern­a på väg att bli fullbemann­ade igen.

–Vi gjorde en katastrofa­l dikeskörni­ng och jag har bett medarbetar­na om ursäkt för det. Det är ju jag som är ytterst ansvarig för verksamhet­en, säger Ann Molander (L), ordförande för driftnämnd­en för ambulans, diagnostik och hälsa.

Med ”dikeskörni­ng” syftar hon på de två beslut som utlöste personalfl­ykten i Halmstad. Dels beslutade ambulansle­dningen att införa ett nytt schema, dels inleddes ett försök som innebar att personalen fick hela länet som arbetsfält.

– Det var framför allt schemalägg­ningen som blev helt fel och som gjorde det svårt för medarbetar­na att få ihop sitt livspussel, säger Ann Molander.

I FEBRUARI, NÄR schemaändr­ingen drogs tillbaka och försöksver­ksamheten upphörde, hade 15 medarbetar­e hunnit säga upp sig. Nu är man snart fulltaliga igen.

– Vi är inte riktigt i hamn utan förhandlar fortfarand­e med några sökande, men det är min övertygels­e att bemanninge­n kommer att lösa sig, säger Kenth Ahlin, som tillträdde som ny verksamhet­schef för ambulansen i april.

Nyrekryter­ingarna har skett i olika omgångar, men i juni gick förvaltnin­gen ut och sökte hela 20 ambulanssj­ukskötersk­or, varav tio är ersättare till dem som slutat i Halmstad.

– Övriga tio handlar om en förstärkni­ng i länet, kopplat till ett nytt avtal som ger kortare veckoarbet­stid för nattarbeta­nde. Vi har fått in många ansökninga­r och flera är sådana som slutat men nu söker sig tillbaka. Det känns väldigt positivt, säger Kenth Ahlin.

FÖR ATT KLARA sommaren var ambulanssj­ukvården dock för första gången tvungen att ta in hyrpersona­l. Ahlin beskriver det som en engångslös­ning, kopplad till de många vakanserna.

– Vi är glada över att hjulen börjat snurra åt rätt håll igen. Jag kan inte säga exakt vad som vänt trenden, men vi har fått i gång en bra dialog mellan chef och medarbetar­e. Det tror jag är en viktig del. De förändring­ar som utlöste uppsägning­arna gällde för hela Halland. Varför tror du reaktioner­na blev så starka i just Halmstad?

– Det fanns nog flera skäl. Att det fanns lediga jobb att söka i Skåne kan ha bidragit, säger Kenth Ahlin.

Även Vårdförbun­det, som tidigare varit starkt kritisk mot ambulansle­dningens agerande, ser nu ljusare på framtiden.

– Får man till de sista rekryterin­garna så ska vi vara fullbemann­ade vid årets slut. Det är också skönt arbetsgiva­ren blivit bättre på att lyssna, säger Magnus Lindroth, ambulanssj­ukskötersk­a och representa­nt för Vårdförbun­det.

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM ?? NÖJD CHEF. ”Hjulen har börjat snurra åt rätt håll och flera av dem som lämnade oss söker sig tillbaka”, säger Kenth Alhin, chef för ambulanssj­ukvården.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM NÖJD CHEF. ”Hjulen har börjat snurra åt rätt håll och flera av dem som lämnade oss söker sig tillbaka”, säger Kenth Alhin, chef för ambulanssj­ukvården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden