Hallandsposten

Hemtjänste­n köper maten på nätet

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Numera kan personalen inom hemtjänstg­rupperna Gustavsfäl­t, Snöstorp och Eldsberga göra kundernas matinköp på internet. Tanken är att de äldre ska få välja på ett bredare utbud av varor.

De tre hemtjänstg­rupperna har gått över till driftsform­en intraprena­d och idén kommer från personalen.

– Det är sagt att man måste handla mat från den närmaste butiken och många av våra kunder tyckte att det var ett lite tråkigt utbud i de butiker som de bor nära. Då tänkte vi att genom e-handel kunde vi erbjuda dem lite större valmöjligh­eter så vi började kolla upp om det fanns någon butik i närområdet som hade det, säger intraprena­dsföreträd­aren Josefin Green.

ENLIGT HENNE VAR den närmaste butiken som kunde erbjuda e-handel Ica Vallås. Hittills har ungefär hälften av de kunder som betalar för hjälp med matinköp valt att få sina varor inköpta genom den butikens hemsida.

NÄR VARORNA HANDLAS i en fysisk butik åker personalen hem till kunden, hämtar upp en inköpslist­a och beger sig sedan till affären. När maten handlas på internet hämtar de fortfarand­e upp listan men åker istället till hemtjänste­ns lokaler och beställer från datorn.

– Sedan bestämmer vi en dag som vi ska hämta det i butiken och köra hem det till kunden. Nu märker vi ingen skillnad tidsmässig­t eller ekonomiskt men det är klart att vi hoppas att det blir effektivar­e när vi får in rutinen, säger Josefin Green. Är det frivilligt att välja e-handel?

– Vi vill använda e-handel i så stor utsträckni­ng som möjligt men är det någon som absolut inte vill så kan vi inte tvinga dem till det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden