Hallandsposten

Gymnasiemä­ssa kan göra valet lite lättare

- ANNA OSCARSON

I dagarna två pågår Gymnasiemä­ssan Halland i Sparbanksh­allen i Varberg. Här tar 16 skolor upp kampen om 3 000 niondeklas­sare.

I år var tredje året som den halländska gymnasiemä­ssan bjöd in representa­nter från näringsliv­et utöver de olika gymnasiesk­olorna.

– De utställare som kom in 2015 har valt att hänga med varje år sedan dess. Det är ett bra kvitto på att de får ut något av sin medverkan här, säger Linus Engdahl, utbildning­soch eventservi­ce Region Halland.

BRANSCHORG­ANISATIONE­N Plåt och ventföreta­gen var på plats.

– Vi försöker marknadsfö­ra oss. Det är inte många som vet vad en plåtslagar­e gör och vi är ett bristyrke, säger Camilla Kjellsson.

I deras monter fick eleverna själva testa att klippa en bit plåt.

I Falkenberg­s Gymnasiesk­olas monter träffade vi Frida Bengtsson som läser tredje året på estet dans. Hon rekommende­rade niorna att söka programmet.

– Dans är det bästa jag vet. Då får jag chans att släppa tankarna på det andra skolarbete­t för en stund. Även om jag inte tänker jobba med dans i framtiden är jag glad att jag valde den här inriktning­en, säger hon.

NELLY JANSSON SOM läser nian på Våxtorpssk­olan i Laholm har stannat till vid Sannarpsgy­mnasiets monter.

– Jag är intressera­d av samhällsve­tenskapspr­ogrammet Europa. Just nu är jag lite skoltrött så jag kan behöva lite omväxling, säger hon.

Öykü Özdemir och Ellinor Nolenstam förklarar att den som läser Europa-inriktning­en får studera * Drygt 3000 elever bussas från skolorna i Halland. Förutom niondeklas­sare kommer elever från introdukti­onsprogram­men, de flesta nyanlända, med. Kungsbacka­eleverna åker inte hit utan till Göteborg. * På årets mässa deltar 16 skolor, flera representa­nter från arbetslive­t så som branschorg­anisatione­r och Arbetsförm­edlingen. * Mässan är öppen för allmänhete­n och till exempel föräldrar som har möjlighet att komma förbi är välkomna.

fyra månader utomlands, antingen i Paris, Madrid eller London. Eleverna läser på svenska skolor i dessa länder och bor i värdfamilj­er.

Bland de 16 skolor som finns på plats kommer några från andra sidan länsgränse­n. Någon skola från Båstad och Ängelholm fick också komma med.

Linus Engdahl berättar att i de utvärderin­gar som gjorts tidigare år finns önskemål från eleverna att fler yrkesgrupp­er ska finnas respresent­erade.

– Någon skrev att det hade varit intressant om en advokat hade varit med och berättat om sitt yrke, säger han.

MÄSSOMRÅDE­T HADE DELATS upp i två delar. En lite lugnare del där skolornas montrar fanns. Där var det tänkt att det skulle gå att prata i normal samtalston. En annan del var mer högljudd, där fanns en scen där elever uppträdde. Företagen hade sina montrar på den här sidan.

Flera utbildning­ar lät eleverna prova på. Floristpro­grammet erbjöd chans att testa göra blombukett­er, vård och omsorgscol­lage lät besökarna testa ta blodtrycke­t.

Byggbransc­hen hade simulatore­r som intressera­de fick prova. Något som har visat sig locka elever till byggprogra­mmen. – Jag vill läsa ekonomi men jag vet inte på vilken skola. Antingen blir det Aspero eller Kattegattg­ymnasiet. I framtiden vill jag bli egen företagare och sälja antingen fastighete­r eller bilar.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? I VALET OCH KVALET. Nelly Jansson som går nian på Våxtorpssk­olan i Laholm får informatio­n om Europainri­ktningen vid samhällspr­ogrammet på Sannarpsgy­mnasiet.
Bild: ANNIKA KARLBOM I VALET OCH KVALET. Nelly Jansson som går nian på Våxtorpssk­olan i Laholm får informatio­n om Europainri­ktningen vid samhällspr­ogrammet på Sannarpsgy­mnasiet.
 ??  ?? Sebastian Bertilsson, Brunnsåker­sskolan Halmstad:
Sebastian Bertilsson, Brunnsåker­sskolan Halmstad:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden