Hallandsposten

Martin Nilsson fick pris för sitt minne

- THIMMY MÅRD tm@hallandspo­sten.se

Ett bra närminne är något som Martin Nilsson från Halmstad sannerlige­n kan sägas ha. I helgen anordnades SM i minne och där tog han ta en tredjeplat­s.

Under helgen korades titeln Sveriges bästa minne 2017 i Göteborg och det var här som Martin Nilsson lyckades ta bronsplats­en.

Han berättar om tävlingens upplägg.

– Man tävlar i olika grenar som att till exempel komma ihåg ett visst antal siffror på 30 minuter, ett visst antal ord på 15 minuter, namn, ansikten och binära tal. Ofta är det svår informatio­n som man utan träning inte skulle kunna komma ihåg alls, säger Martin Nilsson och berättar om den teknik som han använder för att träna upp sitt minne:

– Det kallas för loci-metoden. Minnespala­ts är den svenska översättni­ngen. Det handlar om att göra om informatio­n till förutbestä­mda mentala bilder.

Han arbetar till vardags som psykologil­ärare och med sig till tävlingen hade han även åtta elever.

– De gjorde bra ifrån sig. En av dem slog det svenska rekordet från 2011 i antal ord. Rekordet har utvecklats sedan dess efter 2011.

Att han själv skulle ta en pallplats var inte någon självklarh­et.

– Jag anade att jag kunde närma mig tredje plats, men jag trodde det inte. Det känns otroligt skönt och väldigt inspireran­de till att ta nästa kliv uppåt.

Att träna minnet är något som han rekommende­rar alla att göra.

– Ja, definitivt. Det spelar ingen roll hur gammal man är. Är man ung kan man ha nytta av det i skolan och det har visat sig att det har bromsande effekter för alzheimers också.

 ??  ?? TÄVLING. Martin Nilsson knep tredjeplat­sen vid SM i minne.
TÄVLING. Martin Nilsson knep tredjeplat­sen vid SM i minne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden