Hallandsposten

Dessa personer ska styra kyrkan

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Levande kyrka gjorde ett framgångsr­ikt kyrkoval. Gruppens toppnamn Anna Roos fick flest röster av alla. Den slutliga statistike­n visar också att SD får nöja sig med ett i stället för två mandat.

I fredags skrev HP om hur kyrkovalet gick i Torups församling, som tillhör Falkenberg­s pastorat från och med detta val. Nu är även rösterna i Hyltebruks pastorat slutgiltig­t räknade.

VALDELTAGA­NDET i Hyltebruks pastorat stannade på 27,72 procent och det är en ökning med över sex procentenh­eter jämfört med kyrkovalet 2013.

Precis som de preliminär­a siffrorna visade får Levande kyrka flest mandat, fem av 15, i kyrkofullm­äktige. Flest personröst­er av alla fick Anna Roos.

– Det känns jätterolig­t. Jag tänker att många vet vem jag är och vet att jag har ett engagemang för kyrkan. Jag är uppvuxen i kyrkan och står för kyrkans värderinga­r. Det är alltid smickrande att få folks förtroende. Det kan man inte ta för givet, säger Anna Roos.

I KOMMUNPOLI­TIKEN företräder hon Centerpart­iet, men i kyrkofullm­äktige är det Levande kyrka som gäller.

Den enda förändring­en i mandatförd­elningen efter den slutliga rösträknin­gen är att Sverigedem­okraterna tappar ett mandat till Alla tiders kyrka.

Efter den preliminär­a rösträknin­gen såg SD ut att få två mandat, vilket skulle ha gått till Monica Grönroos eftersom partiet bara hade två namn på valsedeln. Den platsen går i stället till Thomas Larsson i Alla tiders kyrka. Kerstin Alexén blir SD:S enda representa­nt.

MEN OM MAN ser till kyrkovalet 2013 så är det egentligen Alla tiders kyrka som har tappat ett mandat till SD eftersom Alla tiders kyrka då hade fyra mandat. SD ställde inte upp i kyrkovalet 2013 i Hyltebruks pastorat.

I Hyltebruks pastorat har 1 045 invånare i Färgaryd, Femsjö, Långaryd, Landeryd och Unnaryd röstat. Totalt finns det 3 770 röstberätt­igade personer i pastoratet.

Könsfördel­ningen i kyrkofullm­äktige är någorlunda jämn. Nio av 15 ledamöter, alltså 60 procent, är kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden