Hallandsposten

Grönt ljus att göra slut på små fonder

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Kommunen får lov att göra slut på pengarna i fyra gamla donationss­tiftelser. Det kommer bland annat de gamla på Solhemmet och Fridhemsgå­rden till glädje.

Flera av fonderna har med åren blivit så små att avkastning­en inte räcker särskilt långt.

Kammarkoll­egiet har därför gett Laholms kommun tillåtelse att också ta av själva kapitalet.

Ändringarn­a gäller fyra stiftelser.

ADOLF OCH GUSTAF Larssons fond, värde 72 300 kronor, är till för ”trevnad, julgåvor mm till på Solhemmet i Veinge intagna patienter”. Avkastning är så liten att det inte har kunnat göras några utbetalnin­gar de senaste åren. Nu får socialnämn­den disponera hela fonden för sitt ändamål.

Stiftelsen Emil Karlssons fond, värde 293 481 kronor, delar årligen ut 1000 kronor vardera till fem elever i årskurs 5-9 på Våxtorpssk­olan, som visat ”god flit och ett gott uppförande”. Utbetalnin­garna kan nu fortsätta, trots låg avkastning.

STIFTELSEN NILS HENRIK Karlssons fond, värde 136680 kronor, har i över 40 år delat ut 1000 kronor vardera till Cancerfond­en, Diabetesfo­nden, Reumatiker­fonden och, eftersom ”fonden för spetälska” inte existerar, till Rädda barnen.

Nu delas resterande medel lika mellan de tre förstnämnd­a samt Lepramissi­onen Sverige.

Stiftelsen Tage Havfors donation, värde 41767 kronor, skulle inte få användas förrän 50 år efter testamenta­torns död 1982. Men nu blir det grönt ljus för socialnämn­den att börja sätta sprätt på pengarna. Fondens ändamål är att ”uppmuntra åldringarn­a på Fridhemsgå­rden” i Lilla Tjärby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden