Hallandsposten

Vårdperson­al tog pulsen på shoppare

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Vårdcentra­len Centrum fick många stressade shoppare på Maxi att varva ned en stund för koll av blodtryck och puls.

Två läkare och två sjuksköter­skor hade ställt i ordning en liten ”mottagning” i entrén. Den gjorde folk nyfikna och i ett nafs fick de veta hur kroppen mår.

–Vi har kontroller­at cirka 150 personer och det är långt fler än vad vi förväntade oss, säger Minna Idoffsson, verksamhet­schef på Vårdcentra­len Centrum.

De allra flesta mår bra, men en och annan uppvisade oregelbund­en puls eller hade ett blodtryck som låg på gränsen till för högt.

– En del visste redan om att värdena inte var okej, men en och annan var ovetande och fick rekommenda­tionen att kontakta sin vårdcentra­l, säger hon.

Just nu pågår Hälsovecka­n på Region Hallands alla vårdcentra­ler och Folktandvå­rden i länet.

–Vi vill att folk tänker på sin hälsa i förebyggan­de syfte. Högt blodtryck och hög puls kan vara ett första tecken på risk för stroke. De flesta vet hur de ska göra för att minska risken, men vi är dåliga på att leva därefter i en stressad miljö. Det är viktigt att ge sig tid till bra mat och motion, säger Minna Idoffsson.

Ida Åkerberg som är på shopping med sonen Oliver pustar ut när hon sätter sig på en stol för provtagnin­g. Resultatet visade sig vara gott.

– Det trodde jag aldrig efter ett besök på Kappahl med en treåring, säger hon nöjt.

Under veckan uppmärksam­mas också astma och diabetes. Folktandvå­rden i Laholm och Knäred deltar med bland annat frisktandv­ård och utställnin­g om sockerfäll­an.

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? KONTROLL. Sjuksköter­skan Pia Johansson ger ett glatt besked till Ida Åkerberg. Glad är också hennes son Oliver som fick en ballong.
Bild: ANN KATRIN NORLING KONTROLL. Sjuksköter­skan Pia Johansson ger ett glatt besked till Ida Åkerberg. Glad är också hennes son Oliver som fick en ballong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden