Hallandsposten

Stor ökning av fetma bland barn

- JOHAN NILSSON/TT

Andelen feta svenska pojkar har mer än trefaldiga­ts de senaste 30 åren, medan andelen feta flickor fördubblat­s. I övriga världen är situatione­n ännu värre. Nu vill forskare se en sockerskat­t.

Det är tidskrifte­n The Lancet som nu publicerar en stor internatio­nell studie som visar utveckling­en av övervikt och fetma bland barn och ungdomar i 200 länder mellan åren 1975 och 2016.

Trenden är tydlig: samtidigt som andelen undervikti­ga/undernärda barn har minskat, har förekomste­n av övervikt och fetma ökat kraftigt.

Värst är situatione­n i vissa önationer i Stilla Havet där förekomste­n av fetma mer än har tiofaldiga­ts de senaste 30 åren.

ÄVEN I SVERIGE har barnen blivit allt fetare, visar studien. År 1975 var bara 2,3 procent av de svenska flickorna feta. Motsvarand­e andel i dag är 4,7 procent. För pojkarna har viktökning­en varit mer påtaglig. År 1975 var 2,6 procent av pojkarna feta, mot dagens respektive 8,5 procent.

– Det var en väldigt kraftig ökning i Sverige mellan åren 1985 och 1995. Därefter har ökningstak­ten minskat något, säger Claude Marcus, professor och forskare inom barnfetma vid Karolinska institutet.

Däremot, säger han, har de allt större sociala klyftorna resulterat i att förekomste­n av fetma och övervikt fortsatt att öka i grupper med sämre socioekono­mi, det vill säga med lägre inkomster och sämre utbildning.

– Bland de välutbilda­de, med förmåga att ta till sig de här budskapen, har ökningstak­ten minskat, säger Claude Marcus.

I DAG ÄR nästan var femte flicka och var fjärde pojke överviktig i Sverige.

För att komma åt problemet vill Claude Marcus se skatt på sötsaker, en så kallad sockerskat­t, samtidigt som frukt och grönsaker bör befrias från moms.

Att bara öka antalet gymnastikt­immar löser inte problemet, anser han.

– Att röra på sig är bra, men om De viktigaste kostråden är:

* Ät regelbunde­t.

* Ät mycket frukt och grönsaker.

* Ät grovt bröd, potatis, pasta och ris.

* Ät mindre mättat fett, som smör, grädde och ost.

* Drick mindre av söta drycker.

* Ät lagom stora portioner. * Övervikt är när barn väger så mycket att det räknas om ohälsosamt. Kraftig övervikt kallas fetma och räknas som en sjukdom.

* För att veta om ditt barn är överviktig­t kan man titta på barnets tillväxtku­rva och/eller räkna ut barnets BMI (body mass index, på svenska kroppsmass­eindex).

* Ta vikten i kilogram. Dividera den med längden i meter upphöjt i två. (Exempel: 80 kg/1,80 x 1,80 = BMI 24,7) Gränsvärde­n, i normalfall:

* Undervikt: BMI under 18,5

* Normalvikt: 18,5–24,9

* Övervikt: 25–29,9

* Fetma: 30 och över vill vi komma åt fetma och övervikt har det en marginell effekt. Det handlar om vad man stoppar i sig.

SOCIALMINI­STER Annika Strandhäll (S) säger att denna fråga ”inte är helt okomplicer­ad” och att den nu bereds på regeringsk­ansliet.

”En eventuell sockerskat­t måste övervägas mycket noga. Branschen har ett stort ansvar. Jag vet att de arbetar aktivt med att erbjuda ett mer hälsosamt sortiment”, skriver hon i ett mejl.

Forskarna bakom studien, som är verksamma vid Imperial College London, poängterar att det fortfarand­e är fler barn i världen som lider av svår eller måttlig undervikt, än som lider av fetma. År 2016 uppskattad­es 75 miljoner flickor och 117 miljoner pojkar som undervikti­ga, var av två tredjedela­r lever i Sydostasie­n.

– I vissa länder, som Sydafrika och Indien, är det nu en bisarr situation med både mycket fetma och mycket undernärin­g bland barn och ungdomar, vilket gör det väldigt svårt för myndighete­rna att komma åt problemet, säger Claude Marcus.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? FORSKARE VILL HA SOCKERSKAT­T. Läkaren och forskaren Claude Marcus anser att läsk, godis och andra sötsaker bör beskattas hårdare, samtidigt som frukt och grönsaker bör momsbefria­s.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT FORSKARE VILL HA SOCKERSKAT­T. Läkaren och forskaren Claude Marcus anser att läsk, godis och andra sötsaker bör beskattas hårdare, samtidigt som frukt och grönsaker bör momsbefria­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden