Hallandsposten

Torskkvote­n svårast i Östersjöfö­rhandling

- WIKTOR NUMMELIN/TT MICKE LARSSON/TT

Torskfiske­t minskas, men inte som forskarna önskat. Ålfisket fortsätter, men nya diskussion­er väntar. Sillfisket får öka i ett område, men minskas i andra. Eu-förhandlin­garna om fisket i Östersjön gav som vanligt en kompromiss.

Det tog ett dygn för Eu-ländernas fiskeminis­trar att förhandla fram hur mycket fisk som får fångas i Östersjön under nästa år.

– Det var olika syn på de här olika kvoterna och bestånden och det gjorde att det blev segslitna förhandlin­gar, sade landsbygds­minister Sven-erik Bucht direkt efter förhandlin­garna i Luxemburg. Buchts beskrivnin­g av resultatet är: – En fullt godtagbar kompromiss. Framför allt var det torsken som stöttes och blöttes. Slutresult­atet blev ett oförändrat fiske väster om Bornholm, och en minskning med åtta procent i östra Östersjön. Förslaget från Eu-kommission­en, som baseras på råd från forskare, var att det östra torskfiske­t skulle minskas med 28 procent.

I förra höstens ministerfö­rhandlinga­r, inför 2017, gjordes en rejäl nedskärnin­g av torskfiske­t. Den tillåtna fångsten väster om Bornholm halverades.

– Det gav ett svårt förhandlin­gsläge för ytterligar­e sänkning. Många länder såg ett utrymme för att öka fisket, säger Gry Sagebakken, utredare på Havs- och vattenmynd­igheten som var med vid förhandlin­garna.

EU-KOMMISSION­ENS förslag om ett totalförbu­d för ålfiske gick som väntat inte igenom. Man ska dock prata vidare om ålen.

– Vi är väldigt tydliga med att vi hade velat se något annat: ett förbud. Men nu kommer den här frågan upp i december och det finns en gemensam skrivelse från samtliga länder om att man vill ha en diskussion, säger Sven-erik Bucht.

I december hålls förhandlin­gar om fisket i Nordsjön och övriga Atlanten, liksom vid den svenska västkusten.

Naturskydd­sföreninge­n skriver i en kommentar att en reglering av fisket i Östersjön är viktigast av allt för ålen, eftersom fisket är stort och det främst är vuxna honor som fångas.

DE STÖRSTA förändring­arna i EUministra­rnas beslut gäller sillfisket, som är mycket större än torskfiske­t räknat i ton och även mer ekonomiskt betydelsef­ullt. Nu tillåts sillfisket i centrala Östersjön öka med 20 procent, medan det minskas i andra delar.

I Bottenhave­t och Bottenvike­n skärs sillfisket ner med 40 procent. Det drabbar främst finländska fiskare, som har den största nationskvo­ten.

Svängninga­rna för sillen kan härledas dels till att bestånden naturligt varierar, och dels till att forskarna gjort om sin beräknings­modell för arten.

”Det var olika syn på de här olika kvoterna och bestånden och det gjorde att det blev segslitna förhandlin­gar.” SVEN-ERIK BUCHT landsbygds­minister

 ?? Bild: ADAM IHSE/TT ?? ANMÄLER POLISEN. Flera polisanmäl­ningar mot polisen är på gång efter demonstrat­ionerna i Göteborg nyligen.
Bild: ADAM IHSE/TT ANMÄLER POLISEN. Flera polisanmäl­ningar mot polisen är på gång efter demonstrat­ionerna i Göteborg nyligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden