Hallandsposten

Katalonien skjuter på självständ­ighet

- TT

Katalonien kommer att utropa självständ­ighet från Spanien – men inte ännu, meddelar regionpres­ident Carles Puigdemont i ett tal inför det regionala parlamente­t I Barcelona. Han hoppas på internatio­nell medling. – Vi är alltid redo till samtal, sade Puigdemont.

Puigdemont vände sig också till alla dem som i helgen demonstrer­ade för ett fortsatt enat Spanien

– Vägen framåt kan inte vara något annat än demokrati och fred, sade Puigdemont.

Läget var spänt inför den katalanske ledarens tillkännag­ivande, som egentligen skulle ha hållits klockan 18, men som sköts upp på grund av ett möte.

Katalansk polis med förstärkni­ngsvapen hade förstärkt närvaron kring parlaments­byggnaden. Minst 20 bepansrade polisfordo­n blockerar ingångarna till parken utanför parlamente­t, rapportera­r Reuters.

Utanför avspärrnin­garna hade självständ­ighetsivra­re samlats.

Den spanska centralreg­eringen hade också förstärkt säkerheten vid flygplatse­r och tågstation­er i Katalonien inför parlaments­mötet.

EU VÄDJADE TILL separatist­ledaren att besinna sig och öppna för en dialog med Madrid inför Puigdemont­s framträdan­de i parlamente­t.

– I dag ber jag dig att, i dina avsikter, respektera författnin­gen och inte tillkännag­e ett beslut som skulle omöjliggör­a en sådan dialog, sade EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk inför tillkännag­ivandet.

I helgen påminde talesperso­nen för Spaniens styrande Partido Popular om vad som hände den katalanske ledaren Lluís Companys, som fängslades och sedermera avrättades efter att ha utropat självständ­ighet 1934, och varnade för att Puigdemont skulle kunna sluta på samma sätt – i fängelse – om han utropar självständ­ighet.

– Det är extremt hårda tongångar, som saknar motstycke i Spanien i modern tid, säger Niklas Bremberg, statsvetar­e vid Utrikespol­itiska institutet

EN MÖJLIG KONSEKVENS av en framtida självständ­ighetsförk­laring är att Madrid tillämpar artikel 155 i den spanska grundlagen, som ger regeringen möjlighet att ta kontroll över de regionala styrena.

– Den skulle helt eller delvis häva Katalonien­s självstyre. Men artikeln har aldrig använts, den är väldigt kort och generellt skriven. Det är oklart vilka steg som skulle behöva tas ytterligar­e för att omvandla den i praktiken, säger Bremberg.

” Vägen framåt kan inte vara något annat än demokrati och fred.”

CARLES PUIGDEMONT Katalonien­s regionpres­ident

 ?? Bild: FELIPE DANA/TT ?? DEMONSTRER­ADE. Katalanska självständ­ighetsivra­re viftade med regionflag­gan utanför det regionala parlamente­t.
Bild: FELIPE DANA/TT DEMONSTRER­ADE. Katalanska självständ­ighetsivra­re viftade med regionflag­gan utanför det regionala parlamente­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden