Hallandsposten

Historisk ledare lämnar makten SLUTREGERA­T FÖR AFRIKAS FÖRSTA KVINNLIGA STATSCHEF

LIBERIA:

-

När Ellen Johnson Sirleaf blev Afrikas första folkvalda kvinnliga statschef krackelera­de glastaket. Men tolv år senare – när den liberiansk­a presidente­ns styre går mot sitt slut – finns många tecken på att det fortfarand­e är intakt.

”Vi har inte jobbat tillräckli­gt hårt för jämlikhet, i synnerhet inte när det gäller politiskt deltagande. Det gör mig ledsen.”

Hon har skrivit in sig i böckerna som Afrikas första folkvalda kvinnliga president och som en av få ickemän som har tilldelats Nobelprise­t – för alla kvinnors rätt att arbeta för fred. Men när Ellen Johnson Sirleafs tolv år som president ska summeras är hon den första att erkänna att den liberiansk­a politiken fortfarand­e är en ojämställd historia.

– Vi har inte jobbat tillräckli­gt hårt för jämlikhet, i synnerhet inte när det gäller politiskt deltagande. Det gör mig ledsen, eftersom jag represente­rade krossandet av glastaket i Afrika, sade presidente­n till CNN.

78-ÅRIGA JOHNSON SIRLEAF har suttit de två mandatperi­oder som Liberias grundlag bjuder. När folket i går valde president, vicepresid­ent och ledamöter till representa­nthuset var bara en sjättedel av kandidater­na kvinnor. ELLEN JOHNSON SIRLEAF

Liberias president

 ??  ?? KLIVER ÅT SIDAN. Liberias president Ellen Johnson Sirleaf rundar av tolv år vid makten. Här håller hon tal i FN
KLIVER ÅT SIDAN. Liberias president Ellen Johnson Sirleaf rundar av tolv år vid makten. Här håller hon tal i FN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden