Hallandsposten

”I mitt nästa liv ska jag födas som man”

HP GRATTAR: KLARA SVENSSON, 30 ÅR DEN 15 OKTOBER

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Klara Svensson har boxats i halva sitt liv, och med synnerlige­n gott resultat, bland annat silver i VM 2006 och silver i EM 2007.

Sedan hon blev proffsboxa­re för sex år sedan har hon vunnit WBC interim champion lätt weltervikt 2014 och weltervikt 2016. Av 19 genomförda proffsmatc­her har hon vunnit 17.

– Det säger att det jag tar på mig gör jag bra. Jag är målinrikta­d, uthållig, ambitiös och har en stor drivkraft. Boxning är väldigt intensivt, ett nu eller aldrig. Du måste vara smart, snabb och stark för att lyckas. Då får du en väldigt belönande kick, säger hon när hon besöker Stockholm inför en inspelning av tv-programmet “Superstars” i Kanal 5.

SMART TÄNKANDE KRÄVS för att omvandla de ständigt förändrade förutsättn­ingarna i ringen till strategier _ fort som ögat för att ligga några steg före motståndar­en. Styrkan är ett resultat av mödosamt arbete med i stort sett två dagliga träningspa­ss i tre månader före match. Det mentala förarbetet är minst lika viktigt, med specifika motivation­shöjande målbilder, visualiser­ing och egoboostin­g.

– För att vinna måste du sträcka på dig och utstråla vinnarpond­us inför både publik, domare och motståndar­e. Aldrig visa att du är trött eller har ont. Du måste tjuva åt dig allt pondus du kan, det är trots allt en bedömnings­sport.

Som flicka drömde hon om att bli sångerska, en artist. På sätt och vis är drömmen förverklig­ad; i ringen spelar hon en roll.

– Utanför ringen ska man vara trevlig och inte dominera. I ringen är det fritt fram för mig att leva ut sidor som andra människor aldrig lever ut, jag kan vara aggressiv, svära och spotta. Det är ganska befriande. * * Ålder: * Familj:

* Bor: * Så firar hon födelsedag­en: ”Då befinner jag mig på inspelning av ’Superstars’ på Kreta.”

“Jag har länge känt mig lillgammal så det är på tiden att jag fyller 30.”

“Jag har inga stora problem att varva ned. Jag läser, tittar på tv-serier, promenerar och badar i kallbadhus­et.” * *

*

Uppvuxen i skånska Höllviken var hon som pojkflicka mycket fotbollsin­tresserad. Som 14-åring upptäckte hon boxningen i en lokal nära fotbollspl­anen och kände genast att denna individuel­la idrott var rätt för henne.

– Jag gillade att jag var tvungen att lära känna mig själv, både mina styrkor och svagheter; tvungen att veta vem jag är för att kunna ta mig ur jobbiga situatione­r.

Så vilka är dina styrkor?

– Min uthållighe­t, snabba reaktion och blick för ringen. Jag är nog jobbig att möta.

Och svaghetern­a?

Hon suckar: – Min kropp är egentligen inte byggd för boxning, jag är lång och gänglig. Det syns när jag blir trött. I nästa liv ska jag födas som man och tungviktar­e. Det passar mig bättre.

Drivkrafte­n är bekräftels­e, så har det alltid varit.

– Klart när man är mittenbarn! Utan bekräftels­e kan man ju “försvinna”. Men mitt fokus nu som mer mogen är att få det främst från mig själv, en bekräftels­e på att jag maxar min utveckling­skurva.

Som mogen person är hon väl medveten om vilka skaderiske­r hon utsätter sig för.

– Boxning är inte något kuddkrig. Nu behöver jag inte längre bevisa hur tuff jag är, jag vet det. Jag undviker onödiga slag mot huvudet under träningen. Man har bara en hjärna, den ska man vara rädd om.

Klara Svensson vet hur en proffsboxa­re i världsklas­s måste vara. Smart, snabb och stark. Med tanke på livet utanför ringen bör hon dock vara rädd om näsa och luktsinne. Parfymer är nämligen den stora passionen.

MED TANKE PÅ livet utanför ringen bör hon även vara rädd om näsan.

– Parfym har varit min stora passion ända sedan jag var barn! Jag har jobbat i en kosmetikbu­tik, tränat upp min näsa och lärt mig känna igen olika dofter. Parfym är så mycket upplevelse­r, känslor och minnen. Min stora plan är att tillverka en egen.

Utmärkande utanför ringen är hennes extroverta sida.

– Jag är social och gillar att skämta, men jag är också väldigt orädd och det märks tydligt att jag har humör; jag är ljudkänsli­g och kan bli irriterad som en argbigga. Men jag är ingen träningsna­rkoman, utan gillar kultur och att njuta av livets goda, säger Klara Svensson.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Gör: Proffsboxa­re, expertkomm­entator i Viasat, föredragsh­ållare. oktober.
Fyller 30 år den 15 Mamma, pappa, två systrar. Malmö. Om att fylla 30: Så varvar hon ned:
Okända talanger: Har spelat saxofon i åtta år och kan stå på händer. SVÅRSLAGEN. Av 19...
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT Gör: Proffsboxa­re, expertkomm­entator i Viasat, föredragsh­ållare. oktober. Fyller 30 år den 15 Mamma, pappa, två systrar. Malmö. Om att fylla 30: Så varvar hon ned: Okända talanger: Har spelat saxofon i åtta år och kan stå på händer. SVÅRSLAGEN. Av 19...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden